Gökbel-Lady Aziza kaza dosyasını inceleyen İtalyan Savcı Stefano Stargiotti, niyetini belli etti: "Lady Aziza'nın radarı çalışıyordu, Gökbel gemisi anormal manevra yaptı"

Gökbel-Lady Aziza kaza dosyasını inceleyen İtalyan Savcı Stefano Stargiotti, İtalyan Haber Ajansı ANSA'ya yaptığı açıklamada, kaza ile ilgili değerlendirmelerde bulundu...

Gökbel gemisinin kıç tarafından darbe aldıktan dakikalar sonra battığını belirten İtalyan Savcı; Belize bayraklı geminin çıkış, Türk Bayraklı geminin ise limana giriş için ilerlediğini belirtti. Eldeki delillerin kazayı ayrıntılarıyla ortaya koymaya yeterll olduğunu belirten Savcı Stefano Stargiotti, teknik açıdan, Lady Aziza gemisinin radarının normal çalışır durumda olduğunu belirtti. Gökbel gemisi ile ilgili bir değerlendirme yapmak için geminin çıkarılmasının gerekebileceğine değinen Savcı Stargiotti; "Ancak şimdiden şu görülüyor ki denizcilik kuralları açısından Gökbel gemisi anormal bir manevra yaptı" dedi. 

Uzmanlar: "Savcının değerlendirmesi yanlış"

Konuyla ilgili DenizHaber'in görüşlerine başvurduğu denizcilik uzmanları ise İtalyan Savcının görüşlerinin eksik ve hatalı olduğunu belirttiler.

İtalyan savcının gemilerin süratlerini dikkate almadan değerlendirme yaptığını belirten uzmanlar; "Lady Aziza gemisi rotasını sancağa değiştirmesi gerekirken son ana kadar bunu yapmamış. Siste yol kesmesi gerekirken kesmemiş. Kaza anında Lady Aziza gemisinin üzerinde 12,7 knots Gökbel gemisinin üzerinde 4 knots hız var. Gökbel gemisi ne yaparsa yapsın Lady Aziza gemisinin önünden kaçması imkansızdı. Tek şansı rotayı iskeleye değiştirmesiydi. Zaten Gökbel gemisi kaptanı son ana kadar Lady Aziza'nın kurallar uyarınca rotayı sancağa değiştirmesini beklemiş görünüyor. Değiştirmeyince kendisini kurtarmak için manevra yapmış. Kurallar mutlaka sancağa değiştireceksiniz demiyor. Ana kural karşı karşıya geliş durumunda rotayı sancağa değiştirmektir ama son anda karşınızdaki gemi gereğini yapmazsa kendinizi kurtarmak adına siz gereğini yapın diyor. Ayrıca İtalyab savcının, Ravenna Limanı yetkililerine hiç değinmemesi de ilginç. Bu kazada Ravenna Liman Yetkililerinin de büyük oranda kusuru vardır"" şeklinde görüş belirttiler. 

Editör: TE Bilişim