İtalyan yatları lüks vergi yüzünden halatı Hırvatistan’a bağladı11 Aralık 2011İtalya’daki ekonomik önlem paketinde yer alan lüks yat ve teknelerden ek vergi alınması dışında marinaya bağlananlardan günde 7 ile 150 Euro vergi istenmesi denizcilik sektöründe büyük kaçışları da beraberinde getirdi.

Özellikle Adriyatik sahillerindeki marinalara bağlı yatlar ve tekneler rotayı Hırvatistan’a doğru çevirdi. İtalya Yatçılar Birliği Başkanı Vincenzo Zottola, 40 milyar Euro’luk sektörün büyük darbe aldığını belirterek, “İtalya’nın itibarlı bir denizcilik tarihi vardır. Dünyanın en kaliteli tersaneleri bizde ama kıymetini bilmeyerek büyük kazık yiyoruz” dedi.

Teknelerinde İtalyan bayrağı dalgalandığını söyleyen Zottola, “Ancak şimdi yeni süper ek vergilendirme ile yat ve tekne sahipleri kaçış yolunu seçtiler. Şimdi İtalyan bayrağını indirip yabancı bandıralığa dönmeyi amaçlıyorlar. Bu kaçış devletin beklentisi 600 Milyon Euro girdi yerine 200 milyon Euro zarara dönüşebilir. Biz sektörün teşvik edilmesi isterdik vergilendirilmesini değil” diye konuştu. İtalya’daki lüks teknelerin başka ülkelere kaçması, Türkiye’ye çok yakın bir durum. Lüks yatların yaklaşık 2 yıl önce vergisi düşürülmeden önce Türkiye’deki neredeyse tüm yatlar, Türkiye bayrağı yerine vergisi düşük ülkelerin bayraklarına sahipti.

Editör: TE Bilişim