İtalyan yatçılar Türkiye'yi incelemeye geldi

Yat üretiminde dünyada söz sahibi olan İtalyan yatçılar, Türk yat sektöründe incelemelerde bulunmak ve Türk iş adamlarıyla ikili görüşmeler yapmak üzere Antalya'ya geldi.   

İtalyan Ticaret Merkezi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi işbirliğinde Antalya'ya gelen 30 kişilik heyet, ATSO'da ikili görüşmelere başladı. ATSO Başkan Yardımcısı Adnan Vucudi Özen, düzenlenen toplantıda, İtalyan iş adamlarına Antalya turizm, tarım ve yat sektörü ile ekonomisi hakkında bilgi verdi.

Antalya'nın, lüks yat üretiminde son 10 yılda yaptığı yatırımlarla dünya yat sektöründe dördüncü sıraya yükseldiğini belirten Özen, şöyle konuştu:

''Antalya, lüks yat üretiminde kendine özel bir yer edinmiştir. Antalya Serbest Bölgesi'nde 50 firmamız, 1500'ün üzerinde çalışanı ile mega yat üretiminde dünya markası olmaya başlamış, son 10 yılda 130'dan fazla mega yat ihraç etmiştir. Antalya'ya da 135 milyon dolardan fazla döviz kazandırmıştır.

Yat üretim kapasitesi yıllık 50 adeti geçmiştir. Geçen yıl 50'ye yakın tekne satışı yapılmıştır. Bu sene söz konusu rakamın 25 civarında olması bekleniyor. Çoğunluğu Türk işçi ve mühendisinin emeği ile üretilen lüks yatların büyük bölümü, yat üretim sektöründe söz sahibi olan İtalya, Fransa, ABD ve Orta doğu ülkeleri, Hollanda, Portekiz, Gürcistan, İngiltere ve Almanya'ya ihraç edilmiştir.''

Lüks yat üretiminin gelişmesiyle tekne yan sanayisinin de geliştiğini ifade eden Özen, üretilen teknelerde Türk malı kullanma oranının her geçen gün daha da arttığını vurguladı.

İtalyan Dış Ticaret Enstitüsü Tekne Yapım ve Teknolojileri Tanıtım Sorumlusu Anna Maria di Gennora da, İtalyan Ticaret Merkezi'nin kamu kuruluşu olduğunu, KOBİ'lere destek olup bu şirketlerin gelişimini sağlamayı amaçladığını söyledi. İtalyan Hükümetinin geliştirme projeleri kapsamında çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını, uluslar arası tanıtımlar gerçekleştirdiklerini anlatan Gennora, İtalyan-Türk iş adamları arasında iş birliğinin geliştirilmesine katkı sağlamak istediklerini bildirdi.

Revanna Ticaret ve Sanayi Odası yöneticisi Pina Macri de, İtalyan-Türk iş adamları arasında yapılan ikili görüşmelerin ilk olduğunu, bunun devam edeceğini kaydetti. İtalya'nın ihracatında Türkiye'nin üçüncü sırada geldiğini ifade eden Macri, çeşitli sektörlerde olduğu gibi yat sektöründe de iş birliğini geliştireceklerini dile getirdi.

Macri, yat sektöründe Türk iş adamlarıyla iş birliğini ve ortak yatırım olanaklarını gerçekleştirmeyi düşündüklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından İtalyan ve Türk iş adamları ikili görüşmelerde bulundu. İtalyan yatçılar, bulundukları süre içinde Antalya Serbest Bölgesi'nde lüks yat üretici firmalarını da ziyaret edecek.

Editör: TE Bilişim