Havadan çekilen fotoğraflarda, bir İtalyan sahil güvenlik gemisi ve ticari bir kargo gemisinin,  sadece bir mil kadar uzakta olduğu görülen tehlike manevra kabiliyeti olmayan bir göçmen teknesini görmezden geldiği açıkça görülüyor.

13 Temmuz'da, Moonbird keşif uçağının mürettebatı, orta Akdeniz'de içinde yaklaşık 60 yolcu bulunan küçük bir tekne belirledi ve fotoğrafladı.

Tehlikedeki göçmen tekneleri için acil servis olan Alarm Phone tarafından uyarılan Moonbird ekibi, İtalyan ve Malta makamlarına tehlikedeki göçmen botunun GPS pozisyonu göndererek göçmen teknenin kaybolmuş olduğunu ve motorunun arızalandığını söyledi.

Birkaç saat sonra, Moonbird olay yerine geri döndüğünde göçmenlerin teknesi hala oradaydı, ama bu sefer sadece birkaç mil uzakta iki gemi daha vardı. Biri Bahamalar bayrağını taşıyan bir ticaret gemisi olan Karewood Star, diğeri ise bir İtalyan sahil güvenlik devriyesi botuydu.

Uluslararası denizcilik hukukuna göre, gemilerden biri veya her ikisi de göçmenleri çoktan kurtarmış olmalıydı. Yasa, “Bir devletin bayrağını taşıyan ger gemi denizde bulunan ve kaybolma tehlikesi içerisinde olan herhangi bir kişi ve kişilere yardım sağlamalıdır. Yardıma ihtiyaç duydukları konusunda bilgilendirildikleri takdirde, tehlike içindeki kişilerin kurtarılması için mümkün olan tüm hızıyla hareket etmelidir.’’ diyor.

Saat 20:00'de, herhangi bir bilgilendirme almadığı için gözlem yerine geri dönen Moonbird göçmen dolu olan küçük teknenin hala orada olduğunu fark etti, ancak hem kargo gemisi hem de İtalyan sahil güvenlik teknesi gitmişti.

Bir Alarm Phone sözcüsü, ‘’Gemilere alınacaklarını düşünüyorduk fakat hala denizdeydiler.’’ dedi.

Bu noktada Moonbird, Karewood Star gemisinin kaptanıyla telsiz ile temasa geçti. Ancak Moonbird ekibi, kaptanın dil kaynaklı yanlış anlaşılmalar nedeniyle geçerli bir açıklama yapamadığını bildirdi.

Bir İtalyan Guardia di Finanza askeri gemisinin, Lampedusa adasına birkaç kilometre uzaklıkta göçmenlere ulaşıp onları kurtarana kadar neredeyse iki gün geçti.

Alarm Phone, ‘’40 saatten fazla bir süre Avrupalı yetkililer tarafından terk edildiler. Sonunda sağ salim kurtarılıp Lampedusa'ya götürüldüklerini duymaktan memnun olsak da, Akdeniz’de sürdürülen ve bunca savunmasız hayatı tehlikeye atan alaycı politikalar bizi bir kez daha dehşete düşürüyor.” dedi.

Olayla ilgili yorumda bulunmaları için Karewood Star'ın kaptanı, sahibi ve Maltalı yetkililerle temasa geçildi.

Editör: TE Bilişim