İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Birleşmiş Milletler Türkiye Bürosu işbirliğiyle 'Avrupa Birliği Kardeş Şehirler Projesi' kapsamında kardeş şehir ilan edilen İtalya'nın Monfalcone Belediyesi yetkilileri Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası'nı (TSO) ziyaret etti.
 
Monfalcone Belediyesi Dış İlişkiler Koordinatörü LuigiGregoretti, Dış İlişkiler Sorumlusu Rada Orescanin, Friuli VeneziaGiulia (FVG) Kalkınma Ajansı direktörü Alessandro Pereli, ALDA Yetkilisi Diego Santaliana, WNDP Proje Danışmanı Ferhat Emil, Projesi Asistanı Oya Otman'ın da hazır bulunduğu ziyarette konuşan Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet , “Misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. Ticaret ve Sanayi Odamız Kdz. Ereğli'nin bölgemizin Batı Karadeniz'in en büyük odalarından biridir. Dolayısı ile sac sektörünün yassı mamulün üretildiği Türkiye'de en yüksek kapasiteli ve en eski üretime başlandığı yerdir” dedi.
 
Proje Danışmanı Ferhat Emil de, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı adına yürütülmekte olan yerel yönetim reformuna destek projesinin kardeş kentlerle ilgili projesinden sorumlu olduğunu belirterek, “Projemiz Türkiye'den 10, Avrupa Birliği'ne üye 8 belediye ile kardeş kent yapılmasına ilişkin bir projedir. Zonguldak ve Ereğli Belediyeleri bu proje çerçevesinde 1 yıllık bir karşılıklı görüşme ziyaretler yolu ile İtalya'nın kuzeyinde yer alan Monfalcone Belediyesi ile çizmenin topuğunda yer alan Brindisi Belediyesi ile kardeş olmuştur. 2 İtalyan belediyesi ile 2 Türkiye Belediyesi bir kardeş şehir uygulamasına girmiş ağ oluşturmuştur. Brindisi Belediyesi yetkilileri de 2 hafta sonra gelerek Zonguldak ve Ereğli'de ziyaretlerde bulunacaktır. Ardından kardeş şehir protokolleri de resmi olarak imzalanacaktır. Çalışma gezisinden kaynaklanan bir ziyaret. Temel amacımız bunun basit bir belediyeler arası işbirliği el sıkışmanın ötesine geçip kentlerimiz arasında kentlerin ekonomik kalkınmasını da teşvik edecek şekilde işadamları ile ticaret erbabı ile bir araya gelip ortak işbirliği alanlarını yatırım alanlarını aramaktır” diye konuştu.
 
Monfalcone Belediyesi Dış İlişkiler Koordinatörü Luigi Gregoretti de, “Ereğli'ye geldikleri için son derece mutlu olduklarını belirtirken limanımız ve enerji tesislerimiz küçük bir coğrafi bölgede cereyan ettiği için biraz sıkıntılar çektik. AB bünyesinde olduğumuz için çevrecilik ve şehircilik mevzuatları hakkında fikirler edindik. Tecrübelerimizi sizlere aktarabiliriz. Bu arada bizler kömür ve çelik tüketiyoruz sizler ise üretiyorsunuz bu konuda çok önemli işbirliği sağlayabiliriz. Ortaklıklar kurulması adına tanışmak ve burada sizlerle kaynaşmış olmak her iki taraf için de önemli bir adım olacaktır. Belediyeler arası başlayan iş birlikleri ülkeler arası boyutta faydalar sağlayabilir. Sizlerin tersanecilik anlamında, ekonominiz açısından önemini biliyoruz. Bizlerinde kendi tersanelerimiz de gerçekleştirmeyi planladığımız büyük ve lüks gemiler için gerekli olan teknik destek için sizin desteklerinize ihtiyacımız olabilir. Son 20 yıl da kruvaze gemilerinin yüzde 40'ı bizim bölgemizde üretilmiş durumda ancak ağır bir kriz dönemi geçirmemiz ve bu işin maliyetinin de bir hayli fazla olması yatırımcı bulmamız konusunda bizi zora soktu. Şu anda 3 gemi siparişi alabildik 300 metre uzunluğunda transatlantik gemilerinin aynı zamanda iç dekorasyonunu da yapmakla meşgulüz” dedi.
 
Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Zeki Us, Başkan Yardımcısı Niyazi Özcan, Yönetim Kurulu Üyeleri, Ali Çetin, Muhammet Lilkoğlu, Mehmet Çivici, Yahya Yahyaoğlu, Meclis Üyesi Yusuf Karaoğlu'nun da hazır bulundu ziyarette Kdz. Ereğli'nin genel yapısı ve ekonomisi hakkında sunum gerçekleştirdi. Ziyarette ayrıca Kdz. Ereğli OSB Müdürü Gürdal Dağlı OSB'nin mevcut durumu ve gerçekleştirilen yatırımlar ile ilgili bilgiler verirken, tersaneler ile ilgili Ustaoğlu Gemi Tersanesi Genel Koordinatörü Avni Biçer tarafından sektörün durumu hakkında bilgiler verildi.
 
Ziyaret sonunda ise İtalya'nın Monfalcone Belediyesi yetkililerine Oda Başkanı Mehmet Genç tarafından plaket verilerek hatıra fotoğrafı çektirildi.
Editör: TE Bilişim