Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'TPAO'nun Istranca'da derin deniz sondajında 3 bin 600 metre derinlikte doğalgaza ulaşmasına' ilişkin olarak, "Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının tamamının karşılandığı gibi bir hava oluşturmak doğru değil" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Petrol Platformu Derneği' yönetici ve üyelerini makamında kabul etti. Yıldız, yaptığı konuşmada, "Bugün burada geçen Mart ayında Antalya'da düzenlediğimiz toplantının sonuçlarını değerlendirmek üzere arkadaşlarımla bir araya geldik" dedi.

Bakanlar Kurulu'na sunulan Petrol Kanunu'yla alakalı, kanun maddelerinin düzenlenmesine dönük çalışmaların hep beraber yapıldığını hatırlatan Yıldız, özel sektör eliyle yapılandırılmayla çalışılan piyasanın özel sektörden bağımsız bir kanunu olamayacağına işaret etti. Yıldız, milli çıkarların ön plana alındığı ve aynı zamanda bu piyasayı doğru yapılandırmak adına düzenlenen 'Petrol Kanunu'nun Bakanlar Kurulu'nda sunuşunun yapıldığını yineleyerek, TBMM açıldıktan sonra da bu kanun tasarısının ilgili komisyonlarda ve TBMM Genel Kurulu'nda bütün vekillerin onayına sunulacağını ifade etti.

'ORADA DOĞALGAZ BULUNDU, ANCAK BU ÇIKARTILDI DİYEMEYİZ'

Yıldız, kabul sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 'TPAO'nun Istranca'da derin deniz sondajında 3 bin 600 metre derinlikte doğalgaza ulaştığını' sorması üzerine, Yıldız, "Istranca'da TPAO'nun yaptığı çalışmada, bizim Karadeniz bölgesiyle alakalı yol haritamızda, oradaki sondajda bir doğalgaza rastlandı. Tabii ki orada doğalgaz bulundu, ancak bu çıkartıldı diyemeyiz. Bunun üzerinde her zaman olduğu gibi bizim ayakları yere basar ve doğru politika üretip doğru işler yapmaya çalıştığımız bir sahadır bu. Malum sondaj, ekonomikliği ve fizibilitesi tamamlanmadan özellikle derin deniz aramacılığında o doğalgazın miktarıyla alakalı herhangi bir cümle söylememiz erken olur. Bulundu ama çıkartılmadı, bunun miktarı ne kadardır? Türkiye'nin ihtiyaçlarının yüzde kaçını karşılayacaktır' bunlar proses edilecek. Bir 3-4 aylık çalışmaya ihtiyacımız var. Şimdi orada 5-7 metrelik bir alev yükseldi. Doğalgazı denedik. Tabii ki bu sevindirici bir gelişmedir ama ihtiyatlı ifadelerimizi, üslubumuzu değiştirmeden bu konuya yine yaklaşacağız" dedi.

"TPAO, YALNIZ OLARAK YAPTIĞI ÇALIŞMADA BÖYLE BİR KEŞFE RASTLADI"

Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının tamamının karşılandığı gibi bir hava oluşturmanın doğru olmadığını belirten Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Dediğim gibi bu miktarlar ne kadarlık bir çıkartıma karşılık gelecek, ne kadar ekonomik ve fizibil olacak TPAO bu konuyla ilgili çalışmasını tamamladıktan sonra bizler de bu haberi kamuoyuyla paylaşmak isteriz. Buna en fazla sevinecek olan bizleriz, çünkü ithal ettiğimiz kaynakların yerli kaynaklar haline gelmesiyle alakalı yürüttüğümüz çabaların sonucu inşallah almış olacağız. Ama Istranca 1'deki doğalgazın en önemli yanı bizim için şudur, şu ana kadar 5 büyük kuyu bulundu ve istediğimiz sonuç oluşmamıştı. Burada TPAO yalnız yürüttüğü operatörlük, yaptığı çalışmada böyle bir keşfe rastladı. Bu bize şunu söyler, Romanya veya Ukrayna'yla ilintili olarak komple o yay içerisinde başka bulgulara da rastlayabiliriz. Böyle bir bilgi veriyoruz bize bu doğalgazın orada bulunması ama miktarları ile alakalı konuları yine hep beraber değerlendireceğiz. Bundan sonra bir kısım firmalar oraya daha fazla rağbet ediyor olabilirler, beklenti bu yönde gelişir ama dediğim gibi biz ihtiyatlı cümlelerimizi tavrımızı devam ettiriyoruz."

"PROSES ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASINDAN SONRA MİKTARIYLA ALAKALI KONULAR ORTAYA ÇIKACAK"

Istranca'da bulunan doğalgazın proses çalışmalarının tamamlanmasından sonra miktarıyla alakalı vatandaşlarla paylaşılacak konuların ortaya çıkacağını bildiren Yıldız, TPAO'nun 3 bin 650 metre deldiğini ifade etti. Bu miktarın Karadeniz'de TPAO olarak yalnız yapılan en ciddi derinlik olduğunu anlatan Yıldız, "Yoksa konsorsiyum olarak ortaklarımızla beraber 6 bin metreye kadar da inmiştik. Karadeniz'in her zaman söylüyorum inandığımız ve ümit ettiğimiz için bu çalışmaları sürdürüyoruz. Varsa petrolü bulacağız yoksa doğalgazı petrolü bulamayacağız demiştim. İnşallah Türkiye'nin güçlendikçe daha fazla gelire ihtiyacı olduğu bir dönemde bizler bu gelirle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak, TPAO olarak, bütün bağlı ilgili ve ilişkili kuruluşlarımızla beraber yapmaya ve sürdürmeye niyetliyiz. Bu konuda kararlıyız. İnşallah, çalışmalarımız da bu manada devam etmiş olacak" dedi.

PETROL BORU HATLARINA YAPILAN TERÖR SALDIRILARI

Yıldız, 'petrol boru hatlarına yapılan terör saldırılarına' ilişkin olarak, "Dün, yine Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattına bir saldırı oldu. Buralar hem Irak'ın gelirlerini artıran hem de Türkiye'nin taşımacılık faaliyetleri ile ilgili yürüttüğü stratejiye katkı koyan işler. Yani, Irak'ın öncelikle normalleşmesine darbe vurmak isteyen, Türkiye'nin ekonomideki elde ettiği stabil durumu bozmak isteyen terör örgütlerince yapılıyor. Bunun başında tabii ki PKK var. Bunlar bizi tabii ki yıldırmayacak. Dün, Jandarma Genel Komutanımızla iki ayrı görüşme de yaptım ve özellikle İdil bölgesinde, Mardin, İdil, Şırnak tarafında güvenlik önlemlerinin artırılmasıyla alakalı bir kısım detayları da kendisiyle konuştuk. O bölgeyi çok iyi bilen bir komutanımız. Tabii ki tedbirler, önlemler daha da artırılmış olarak önümüzdeki süreci göreceğiz. Ama bu şu demek değil, 'onlar boru hatlarına zarar vermeye devam etmeyi isteyeceklerdir' bizim de kararlılığımız bu normalleşmenin devamıyla alakalıdır. O yüzden bizi yıldıracaklarını zannediyorlarsa, boş bir çaba olduğunu bir kez daha belirtmek isterim. Kararlılığımız aynı şekilde devam edecek" diye konuştu.

Dün saat 17.00'dan itibaren akışların yeniden başladığına dikkati çeken Yıldız, ham petrol sevkiyatıyla alakalı herhangi bir sıkıntının olmadığını ve güvenlik güçlerinin de bu manada son derece dikkatli davrandığını söyledi.

Ekim ayında doğalgaza yüzde 10-15 civarında zam yapılacağı iddialarına Yıldız, "Bizim ay sonlarında bir değerlendirme toplantımız olur ve şu ana kadar yürüttüğümüz toplantılarda hep enerji kaynaklarımızın hepsini ortaya koyarız. Ondan sonra çıkan sonuçları tekrar kamuoyuyla paylaşırız. O yüzden ay sonunda yapacağımız değerlendirme önemlidir" şeklinde konuştu.
Kabul, basına kapalı olarak devam etti.

Editör: TE Bilişim