Yeni nesil,güçlü ve lüks sportif balıkçı tekneleri

Günümüzün en popüler hobisi olan balıkçılık için geliştirilen, lüks ve sportif teknelerin dikkat çeken modellerini sizler için derledik.

Amerikan donanmasının terminolojisine göre, bir ‘gemiye’ yüklenip taşınabilecek her tipdeniz taşıtı ‘tekne’ olarak adlandırılıyor. Bu mantığa göre gemi ise, herhangi bir ‘tekneyi’ taşıyabilecek nitelikte bir taşıt

Hatteras GT70Hatteras

GT70 1950’lerde, o günün ‘yeni’ malzemesi olan fiberglassdan sportif balıkçı yat üretme hayali kuran Willis Slane; 1960 senesinin Mart ayında kapanabilir flybridge’li Hatteras’ı üretti. 41 feet boyundaki Knit Wits adlı ilk Hatteras’dan bugüne gelen Hatteras Yachts firması, Slane’in vizyonunu hala koruyor. 70 feet boyundaki Hatteras GT70 Convertible sportif balıkçı yatı, bu sınıftaki en iyi yatlar arasında. 19 merekarelik kokpit alanına sahip olan motoryatın salon kısmı da oldukça geniş. Altında derin bir saklama alanı olan L-şeklindeki oturma grubu, kahve masası, 40 inç televizyon ve home theater ses sistemi, salondaki eğlence unsurlarının başlıcaları.

Viking 62 Convertible

Çift 1925 beygirlik Caterpillar turbo dizel makinelere sahip olan Viking 62 Convertible, 42,5 knot sürate rahatlıkla erişebiliyor. Bu süratte seyrederken yakıt tüketimi ise, saatte 700 litreyi geçiyor. İsteğe göre üç veya dört kamaralı versiyonla piyasaya sunulan bu güçlü sportif balıkçı, maksimum düzeyde lüks ve konfor ile, balık neredeyse oraya en hızlı şekilde erişebilmek üzere tasarlandı.

Gamefisherman Explorer 130

Gamefisherman Explorer 130 Amerikan donanmasının terminolojisine göre, bir ‘gemiye’ yüklenip taşınabilecek her tipdeniz taşıtı ‘tekne’ olarak adlandırılıyor. Bu mantığa göre gemi ise, herhangi bir ‘tekneyi’ taşıyabilecek nitelikte bir taşıt ve Gamefisherman Explorer 130 bir ‘gemi’. Görünüşe bakılırsa da bu mantığın pek yanlış olduğu düşünülemez. Bir savaş gemisine monte edilse asla sırıtmayacak boyutlardaki antenleri, çok katmanlı üst yapısı ve kulesi bu devasa sportif balıkçı donanımındaki süperyatın göze çarpan ilk unsurları oluyor. 46 feet boyundaki sportif balıkçı yatın, bu ‘ana geminin’ kıçında taşınabilmesi de yine sportif balıkçılık tarzının sınırlarının zorlandığına kanıtı. Gamefisherman Explorer 130’un ana güvertesinde; tam genişlikte bir kamara, muazzam büyüklükte bir banyo, kamaranın kıç tarafına doğru bir giyinme odası, ofis, salon ve yemek odası bulunuyor. Tekne sahibi güvertesi olarak adlandırılabilecek olan bu güvertenin açık kısmında ise, bir bar ve sekiz kişilik yemek masası bulunuyor.

Viking 92

Viking 92 93 feet boyundaki dev sportif balıkçı yatı Viking 92, 9 milyon Dolar başlangıç fiyatıyla piyasada. Kişiselleştirmelerle bu fiyat giderek artıyor. 1925 beygirlik çift Caterpillar makineler, standart olarak sunuluyor. İsteğe göre 2600 beygirlik MTU dizeller de tercih edilebiliyor. Bu seçeneğin bedeli ise, yaklaşık 725 bin Dolar.

Spencer 70 IPS

Spencer 70 IPS Toplamda 2700 beygir güç üreten, üç makineye sahip olan bu 70 feet’lik sportif balıkçı yatı, emsallerine kıyasla neredeyse yarı yarıya motor gücüne sahip. Bu noktada Spencer 70’i öne çıkaran özelliği; hafifliği ve ağırlık dağılımı oluyor. Son derece kritik bir tasarım unsuru olan ağırlık ve makine optimizasyonu, Spencer 70 IPS modelini %40 daha az yakıt tüketen bir motoryat yapıyor. Üstelik bu tasarrufu, emsalleriyle aynı süratlerde seyrederken yaşatıyor.

Bayliss, Uno Mas

Bayliss, Uno Mas Uno Mas; turnuva balıkçısı John Bayliss’in kurduğu, Bayliss Boatworks’ün özel üretim balıkçı motoryatlarından biri. Yaklaşık 37 ton ağırlığında olan 20 metrelik bu turnuva balıkçı motoryatı, 1925 beygirlik çift Caterpillar makineye sahip. Güçlü makineleriyle 40,7 knot sürat yapabiliyor. Sahibinin isteklerine göre şekillendirilen Uno Mas, tam anlamıyla özel yapım bir motoryat. Tersanenin sahibinin belirttiği üzere; Bayliss’in ürettiği en zorlu proje olan Uno Mas’ın, Bayliss’in ‘bu boyutlarda bir turnuva motoryatı üretmek için, normalde %20 daha az işçilik yeterli olurdu’ açıklamasıyla zorluk derecesini kanıtlıyor.

Bertram 54 Convertible

Bertram 54 Convertible 17 metre boyundaki Bertram 54 Convertible sportif balıkçı motoryat, Amerikan karakterini her özelliğiyle yansıtıyor. Amerikan yat üretiminin önde gelen tasarımların biri olan Bertram 54 Convertible, 15 metrekarelik kokpit alanıyla dikkat çekiyor. Gaz kolu iyice itildiğinde, yaklaşık 2350 devirde 40 knot sürate erişebilen motoryat, 1700’er beygirlik çift Caterpillar dizel motora sahip. Maksimum sürati kağıt üzerinde 42 knot olarak belirtilen bu modelin seyir sürati ise, 37 knot gibi yüksek bir rakam.

 

Editör: TE Bilişim