Yazarımız Ünal Benlialper'in köşe yazısında sözünü ettiği Türkler tarafından batırılan tarihin ilk uçak gemisinin fotoğraflarını bulduk. Gerçekten de gemi, hızlı bir yolcu gemisinden modifiye edilerek uçak gemisi haline getirilmiş.

Geminin uçak gemisine dönüştürülmeden önceki adı SS Ben My Chree.

 Gemi, zamanının en büyük ve en geniş gemisi olarak biliniyor. Gemi, İngiltere'den Batı Afrika'ya 22 knot hızla intikal ederek Kamerun nehrinde Almanların Konigsberg zırhlısını batırmış, Süveyş kanalı yoluyla geri dönerek Yakın Doğu'da İngilizlerin tabiriyle 'İyi işler yapmış'. Daha sonra türkler tarafından İngilizlerin iddiasına göre 'ateşe verilmiş' ve bataryalarını alevler cephaneliğine ulaşıncaya kadar da kullanmış. Şimdi fazla derin olmayan bir bölgede denizin dibinde yatıyor. 

Müh. Kaptan Refik Akdoğan'ın bulup bize gönderdiği İngiliz Uçak Gemisi fotoğrafının ilginizi çekeceğine inanıyoruz. 

Foto: Uçak gemisi Ben My Cree ateş altında...

Ünal Benlialper yazdı: İlk Uçak Gemisini Batıran Türk!

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurmuş olduğu Cumhuriyet Donanmasının denize açılan ilk gemisi "Hamidiye Kruvaziyeri"dir.

Dünya denizcilik ve savaş tarihinde ilk uçak gemisini batıran yine bir Türk subayıdır. Olmazı, zekası ve azmiyle başararak İngiliz'lerin ve Fransız'ların savaş raporlarına " Çılgın Türk Bataryası " ünvanıyla geçmiştir.

Birinci Dünya savaşı yıllarında düşman savaş gemileri Akdeniz'de sahillerimizi acımasızca bombalıyorlardı. Bunlardan birisi 120 mt boyundaki dev çelik gövdesiyle İngiliz bandralı uçak gemisi " BEN MY CHREE " dir. Çok güçlü toplara sahip olan bu ölüm kusan savaş gemisinde ayrıca her an havalanmaya hazır altı adet bombardıman uçağı bulunmaktaydı. Akdeniz'de dehşet saçan bu geminin daha çok can yakmadan durdurulması gerekiyordu. Bombardımandan sonra Meis adasındaki Meis limanına demirleyen İngiliz savaş gemisinin bir an önce batırılması için topçu teğmen Mulazim Mustafa Ertuğrul harekete geçer. Emrindeki otuz Türk askeri ile 7.7 inçlik güçsüz dört ağır sahra topunu iki ay boyunca dağlardan büyük engelleri aşarak ve top mermilerini sırtlarında taşıyarak çok zorlu bir yolculuktan sonra Meis adasının karşısındaki buruna taşırlar ve orada mevzilenirler. Artık sessiz bir bekleyiş başlar ve uçak gemisinin batırılması için zekice planlar yapılır.

Tarih 27 Aralık 1916 yı gösterdiğinde teğmen Mustafa Ertuğrul toplara atış emrini verir. Dört sahra topu olanıksızlıklar içinde mermilerini İngiliz uçak gemisinin çelik gövdesine ardı ardına gönderir. Geminin mürettabatı neye uğradığını daha anlayamadan dev savaş gemisi "BEN MY CHREE" uçaklarıyla birlikte otuz altı dakika gibi kısa bir süre içinde Akdeniz'in masmavi sularına gömülür. Gemi ile birlikte ikiyüzün üstünde yelkenli gemi ve sandal da batırılır.

Bu büyük başarıdan sonra Teğmen Mustafa Ertuğrul Dünya savaş tarihine ilk uçak gemisini batıran Türk olarak geçer.

(Teğmen) Mustafa Ertuğrul Aker

Dünya askeri tarihinde ilk defa olarak bir uçak gemisi batıran Türk subayıdır.

Karadan dağ topu ile gemi batıran gelmiş geçmiş tek subay olarak adını tarihe altın harflerle kazımıştır.

1892 yılında Girit'in Hanya kentinde doğmuş ve 1912 yılında Harp Okulu'nu topçu subayı olarak bitirmiştir. Çanakkale Savaşı'nda 27'nci Alay'da savaşan Mustafa Ertuğrul Osmanlı ve Alman Demir Haç madalyalarıyla ödüllendirilmişti. Oradan Galiçya cephesine tayin edilen Mustafa Ertuğrul, 1916 yılında, emrine 4 dağ topu verilerek, Kaş'a tayin edildi. I. Dünya Savaşı'nın en sıcak günleri olan o dönemde resmen İtalya'ya bağlı olan Meis Adası İngiliz ve Fransız kuvvetlerinin denetimindeydi. Doğu Akdeniz geneli açısından stratejik önemi olan Meis Adası'nın işgal ve tahkimine Çanakkale'de 5'inci orduyu komuta eden Alman General Liman Von Sanders'in 'çok gizli' emriyle karar verildi. Bu emir çerçevesinde Mustafa Ertuğrul 4 adet 7,7'lik Alman yapımı Erhard dağ topu olan küçük bir batarya ile Aydın'dan Kaş'a intikal ettirildi. Başlangıçtaki plan adanın alınması olmakla birlikte, cephede bunun imkânsızlığına kanaat getirilerek, operasyon Meis Limanı'nda demirli yolcu gemisinden uçak gemisine dönüştürülmüş Ben-My-Chree komutasındaki filo ve adayı transit limanı olarak kullanan erzak ve mühimmat gemilerinin imha ve tacizini hedefler şekle dönüştürüldü. 1930 yılında kaleme alması Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizzat tavsiye edilen hatıralarını yazdı ve bıraktığı kaynaktaki bilgiler kaynak yakın geçmişte güncelleştirilip desteklenerek yayınlandı. Mustafa Ertuğrul Kurtuluş Savaşı'nda da önemli yararlıklar gösterdi ve savaştan sonra yerleştiği Antalya'da 1961'de vefat etti.

2007 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Antalya'nın Şarampol mevkiinde anısına bir heykel dikilmiştir. 

  “Türk askeri cenge hazırlanıyordu. Biraz sonra kopacak kıyametin heyecanı ile benim de yüreğim çarparken; gözüm batarya dürbününün adesesinde, düşmanı seyrediyordum. Meis, güzel bir pazar gününün neşeli havası içinde tatilin zevkini sürüyordu… Bizim taraftaki harekât ve gürültü gittikçe sükûn buldu. Herkesin kulağı, bir ağızdan çıkacak keskin bir kumandayı bekliyor. Ateeeş… Nihayet saat 13.25’te aylardan beri karşısındaki yabancı çığlıklara dişini sıkıp susan dört ağız birden alev kusmaya başladı…” (Topçu Mülazım Mustafa Ertuğrul)

  “Türk askeri cenge hazırlanıyordu. Biraz sonra kopacak kıyametin heyecanı ile benim de yüreğim çarparken; gözüm batarya dürbününün adesesinde, düşmanı seyrediyordum. Meis, güzel bir pazar gününün neşeli havası içinde tatilin zevkini sürüyordu… Bizim taraftaki harekât ve gürültü gittikçe sükûn buldu. Herkesin kulağı, bir ağızdan çıkacak keskin bir kumandayı bekliyor. Ateeeş… Nihayet saat 13.25’te aylardan beri karşısındaki yabancı çığlıklara dişini sıkıp susan dört ağız birden alev kusmaya başladı…” (Topçu Mülazım Mustafa Ertuğrul)

İngilizlerin hayaline bile gelmeyecek bir iş yapar Mustafa Ertuğrul. Tam 4 adet cılız topun ateşiyle İngiliz uçak gemisi HMS Ben My Chree 36 dakikada sulara gömülür. Burunda, Ben My Chree’nin limana girmesini sessizce bekleyen 30 kadar Türk askeri, dünya savaş tarihine bir uçak gemisini  batıran ilk birlik olarak kayda geçerler. Mustafa Ertuğrul ve komutasındaki topçu bataryası, o gün Meis Limanı’na demirli uçak gemisi Ben My Chree’nin dışında, 200’e yakın yelkenli gemi ve sandalı batırır.

Editör: TE Bilişim