İstanbul'un simgesi laleden gemi tasarımı 
 
İTÜ'lü gençler, turistik amaçlı 92 kişilik lale şeklinde tekne tasarladı. Harun Demir ve Devran Torun, projelerini belediyeye sunmak istiyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) iki öğrenci, İstanbul'da turistik amaçla kullanılmak üzere lale şeklinde bir tekne tasarladı.

92 kişilik geminin yapımında tamamen geri dönüştürülebilir bir malzeme olan HDPE (yüksek yoğunluklu polietilen) kullanılacak.

Projeyi hazırlayan Gemi İnşaatı Mühendisliği öğrencisi Harun Demir ile Deniz Teknolojisi Mühendisliği öğrencisi Devran Torun, projelerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne sunmak istediklerini söyledi.

"Lal İstanbul" adını verdikleri projeyle geçen yıl Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen gemi tasarım yarışmasına katılan İTÜ'lü öğrenciler üçüncü oldu.

İstanbul'un simgesi olan laleyi katamaran gövde ile birleştirdiklerini belirten Demir, "Tekne turistik amaçlı kullanılacak. Turistler ve İstanbullular, herhangi bir metal yığını yerine estetik bir İstanbul simgesi içinde seyahat edecek" diye konuştu.

Teknenin yapımında tamamen geri dönüştürülebilir olan ve pet şişelerin kapaklarında kullanılan HDPE ( yüksek yoğunluklu polietilen) malzemesi kullanılacağını kaydeden Demir, bu malzeme sayesinde teknenin bakım maliyetinin düşeceğini belirtti. HDPE'nin hafif bir malzeme olduğunu aktaran Demir, bu sayede teknenin toplam ağırlığının azalacağını ve yakıt tasarrufu sağlanacağını vurguladı.

 

92 KİŞİLİK OLACAK

15 metre uzunluğundaki teknenin 92 kişilik olduğunu bildiren Demir, "70 kişi iç mekânda, 22 kişi de dış mekânlarda oturabiliyor. Teknenin ortasında bir kafe, kenarlarda bisiklet koyma yerleri var. Etrafı ve tavanı cam. Bu sayede özellikle turistik amaçlı kullanım için çok uygun. Biyodizel kullanan çevreci bir tekne" dedi.

Demir, Lal İstanbul projesi için İstanbul Boğazı'na kurulacak biyodizel istasyonlarının diğer teknelere de hizmet verceğini kaydetti. Tekneyi tasarlarken gemi üreticilerinin fikrini aldıklarını belirten Demir, projenin uygulanabilir olduğu yönünde görüş aldıklarını söyledi. Demir, projeyi geliştirip İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne sunmak istediklerini anlattı.

Editör: TE Bilişim