İstanbullulardan “Fatih” Vapuru’na tam not

“Haydi İstanbul Vapurunu Seç” kampanyasında seçilen 4 numaralı Şehir Hatları Vapuru “Fatih”, konforlu koltukları, 6  plazma TV’si, özel ışık ve ses düzeni, engelli rampası ve tuvaleti, reviri, evcil hayvan barınağı ve bebek bakım odasıyla İstanbulluların büyük beğenisini kazandı.

İstanbulluların “Haydi İstanbul Vapurunu Seç” kampanyasında 8 model arasından belirlediği 4 numaralı şehir hatları vapurunun ilki olan “Fatih”, seferlerine yeni başlamış olmasına rağmen kısa sürede İstanbulluların seyahat etmekten en çok keyif aldıkları gemi haline geldi. 

Gemide, seyahati bir keyif haline dönüştüren plazma TV, DVD Player gibi donanımların yanı sıra,  çocuklu yolcular için bebek bakım odası, evcil hayvanlarıyla seyahat etmek isteyen yolcular için de evcil hayvan barınakları bulunuyor. Engelli yolcuların da unutulmadığı ”Fatih” Vapuru, engelliler için uygun rampa, engelli tuvaleti ve görme engelliler için özel zemin kaplamasına sahip olmasıyla da farklılaşıyor.

“Fatih” vapurunda 6 adet plazma televizyon, 1 adet DVD ve bebek bakım odası bulunuyor

İçinde revir, bebek bakım odası, evcil hayvan barınakları, büfe, 6 adet plazma televizyon ve 1 adet DVD player, GPS üzerinden uyduya kilitlenebilen dijital anten sistemi gibi sosyal donatı alanlarının da bulunduğu gemi, fiziksel, görme ve işitme engellilerin ihtiyaçları da dikkate alınarak özel tasarlandı.

Özel düşünülmüş kullanım alanlarına sahip olan yeni vapur, engelliler için uygun rampa, engelli tuvaleti, özel ışık ve ses düzeni, görme engellilere özel zemin kaplamasıyla tüm yolculara kolay ve konforlu seyir imkanı sunuyor.

1800 yolcu kapasiteli ve 14 knot deniz mili hız yapabilen “Fatih”, mevcut vapurlardan daha kısa sürede seferlerini tamamlayacak

Günümüz şehir hatları formuna en yakın model olan “Fatih” vapurunun boyu 68 metre, eni 13 metre uzunluğunda.  1800 yolcu kapasiteli ve 14 knot deniz mili hız yapabilen vapur, dünyanın en gelişmiş manevra güç ve kabiliyetine sahip teknik sistem ile donatıldı. Mevcut vapurlardan çok daha kısa zamanda seferlerini tamamlayabilecek olan gemi; 4 ana jeneratör, elektrik motoru tahrikli pervane sistemi, gelişmiş seyir cihazları ve yüksek ivmeli yavaşlama ve hızlanma özellikleri ile yüksek güvenlikte inşa edildi.

Geniş ve ferah salon, panoramik camlar, iklimlendirme-klima sistemi ve minimum titreşime sahip geminin, üst, ön ve arkası bölümü açık dizayn edilerek geniş güverte alanları oluşturuldu. Otomatik kapı sistemi ve yolcu bölümünden ayrılan gemici halat mahalli ile yanaşma sırasında güvenlik riski sıfıra indirildi. Her türlü konforun düşünüldüğü vapur, minimum yakıt sarfiyatı ve ideal egzost emisyon değerleri ile de çevreci özelliğe sahip.

370 bin İstanbullunun kullandığı oyla seçilen ve klasik şehir hatları vapuruna en yakın tasarım olan 4 numaralı model, Türk tersanelerinde inşa edilmiş ve 23 Temmuz 2008 tarihinde yapılan törenle suya indirilmişti. İlk aşamada 5 adet üretilen 4 numaralı vapurların ilki olan “Fatih”in maliyeti 9,3 milyon dolar olarak açıklanmıştı.

Editör: TE Bilişim