Topbaş; INTERFERRY Açılışında konuştu

İstanbul'da dün başlayan INTERFERRY 34. Genel Kurulunun açılışında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş; 25 ülkeden 215 büyük işletmenin, 1000’e yakın üst düzey yöneticisine hitaben yaptığı konuşmada; "Dünya ekonomik krizinin değerlendirildiği ve çıkış yollarının arandığı IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarının ardından sizleri, Asya ile Avrupa’nın buluştuğu bu 8500 yıllık kadim medeniyetlerin beşiği olan İstanbul’da ağırlamaktan büyük onur duyuyoruz." dedi.

"İstanbul eşsiz bir coğrafyadır"

Konuşmasında istanbul'un jeostratejik önemine değinen Kadir Topbaş; "İstanbul, eşsiz bir coğrafyadır. Yalnızca doğu ile batının değil, başkentliliğini yaptığı eski medeniyetlerle modernin de buluştuğu bir köprüdür aynı zamanda. Bir dünya kentidir. Yeryüzü kültürlerinin, yeryüzü dinlerinin kendi özgün renkleriyle süslediği farklı bir atmosfer, orijinal bir hayat tarzına sahiptir. Farklı inanç, kültür ve fikirlerin hoşgörü ve güven içinde bir arada yaşadıkları “Medeniyetler İttifakının” sembol kentidir. Zengin ve renkli kültürel dokusuyla “2010 Avrupa Kültür Başkenti’dir. Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının tarihi eserlerine kentin doğal güzellikleri de eklenince muhteşem bir tablo çıkar önümüze." şeklinde konuştu.

İstanbul’un en büyük özelliğini bir deniz kenti olması şeklinde niteleyen Kadir Topbaş; Avrupa ve Asya’yı ayıran boğazın yukarısına doğru geleneksel ve unutulmaz bir deniz gezisi yapmadan İstanbul gezisinin tamamlanmış sayılamayacağını belirtti.

Boğaziçinde  büyük bir ihtişam ve duru bir güzellik yansıtan kıyıların, geçmişin ve günümüzün lezzetini bir arada sunduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş; "Türk boğazlarının kilit noktası olarak jeopolitik konumu ile dünyada tektir.
Karadeniz'i Akdeniz'e ve dolayısıyla Karadeniz'i diğer açık denizlere bağlayan Boğazlar, tek deniz geçidi olmaları nedeniyle sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın en önemli deniz ticaret yollarındandır." dedi.

"Hayat Denizdedir"

Topbaş; konuşmasına şöyle devam etti:

"Servet denizde, sağlık denizde, istiklal denizde, tek kelime ile “hayat denizdedir.” Elbette bugün Türkiye’yi Türkiye yapan, jeopolitik olarak değerine değer katan, onun etrafını saran, onu dünyanın dört köşesine bağlayan denizlerdir. Düşününüz: Akdeniz’de, Ege’de, Marmara’da, Karadeniz’de sahili olan bir devletiz. Türkiye yaklaşık 8 bin 400 kilometrelik sahil şeridiyle, bir deniz ülkesidir. Bu sınırlarımızın uzunluğu, kara sınırlarımızın uzunluğunun 3 misli!.. Hükümetimiz, bundan 7 yıl önce iktidara geldiğinde vakit kaybetmeksizin reform niteliğinde aldığı kararlarla, denizcilik sektöründe çok büyük atılımlar gerçekleştirmiştir."

Böylece gemi inşa sanayinde tam kapasitelerin kullanılmaya başlandığını ve Uluslar arası nakliyatçılıkta rotaların denize kaydığını söyleyen Topbaş; gelişen bu potansiyel karşısında yeni gemilerle birlikte daha büyük limanların, daha büyük tersanelerin ihtiyacı hissedildiğini, Türkiye'nin, Gemi İnşa Sanayinde büyük başarılara imza attığını, Türk gemiciliğinin ‘altın çağını” yaşadığını belirtti. Topbaş; şöyle devam etti:

"Türkiye gemi yapımında dünyada 23. sıradan 5. sıraya yükselmiştir. Mega yat inşasında ise dünya sıralamasında 4.sırada yer alması Türk Denizciliği adına büyük bir ilerlemedir. Gemi sektöründe büyük gelişme gösteren Türkiye, dünya liderliğine doğru hızla ilerliyor. İnşa ettiği gemilerin yüzde 60’ının ihraç ediliyor olması bunun bir göstergesidir."

"Projelerimizin tutarı 110 Milyon Dolar"

Topbaş; İstanbul boğazının iki yakası arasında yani Sirkeci- Harem hattında çalışmaya başlayan 4 arabalı vapuru,  5 adet yolcu gemisi, 3 adet Haliç Gemileri ile sayıları 15 adedi bulacak Deniz Taksilerin yapımını yerli üreticilere yaptırdıklarını ve inşa ettirmeye devam ettiklerini söyleyerek, bu projelerin tutarının 110 milyon dolar olduğunu açıkladı.

İDO'nun filosunu manevra yeteneği yüksek, iskeleye kolay yanaşıp ayrılabilen, hızlı, yolculuk taleplerine uygun kapasitelerde gemiler ile takviye ettiklerine değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş; İDO’nun 5 yılda yaptığı yatırım miktarının 361 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Topbaş; şunları söyledi:

"Geçen dönem 4 araba vapuru, 2 hızlı feribot, 5 deniz otobüsü, 5 vapur ve 4 açık güverteli hızlı feribot aldık. Deniz ulaşımındaki atılımlarımız, İDO’yu dünyanın en büyük deniz filosuna sahip şirketi konumuna getirdi. İDO’nun 2005’te 404 milyon lira olan aktif büyüklüğü 2008’de % 56 artarak 631 milyon TL’ye çıktı. Bu muazzam bir başarıdır. Şimdi hedefimiz çıtayı daha da yükseltmek. Şu an İDO, 87 iskelede 102 gemi ile 34 hattı 1300 seferle İstanbullulara hizmet veriyor. İDO ile taşıdığımız yolcu sayısı 2004’te 11 milyon iken, bu rakam bugün 102 milyona ulaştı. 2003 itibariyle yılda yaklaşık 500 bin araç taşırken bugün bu sayıyı 6,7 milyona çıkardık. Böylece İstanbul’da deniz ulaşımının kent içi ulaşımdaki payını % 2,5’tan yaklaşık   % 5’e çıkardık. Hedefimiz bunu % 10’lara çıkarmak. Kent içi hareketliliğin 11 milyondan 23 milyona çıktığı dikkate alınırsa bu artışın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.Deniz ulaşımıyla ilgili projelerimiz ve yatırımlarımız devam ediyor. 2009 yılı sonunda deniz taksilerin sayısını 6 adetten 15 âdete yükseltiyoruz. "

Ro-Ro Projesi Bu Yıl Aktif Hale Gelecek

"Yine Ro-Ro projemizi 2009 yılı itibariyle aktif hale getirmeyi planlıyoruz" diyerek sözlerine devam eden Başkan Topbaş; 4 gemi ile günde 4 bin aracı şehir içine sokmadan Marmara Denizinin iki yakasında bulunan Ambarlı ile Bursa arasında taşıma yapmayı hedeflediklerini belirtti.

İstanbul'da yeni rıhtımlara ihtiyaç var

Konuşmasında İstanbul'un turizm potansiyeline de değinen Kadir Topbaş; İstanbul'un eşine az rastlanır coğrafi yapısı, tarihi ve kültürel mirası, modern havalimanı ile en prestijli otel zincirlerinin varlığıyla önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu kaydetti.

İstanbul'un aynı zamanda dünyanın önde gelen kurvaziyer firmalarının tercih ettiği bir şehir olduğunu vurgulayan Topbaş; Türkiye'nin kurvaziyer turizminde Akdeniz ülkeleri arasında İspanya, İtalya ve Yunanistan’ın ardından 4’üncü sırada olduğunu söyledi.

Topbaş; şöyle devam etti:

"İstanbul ve Kuşadası’na yılda bini aşkın gemi ile 1 milyon 300 bin turist geliyor. Şu anda kurvaziyer gemilerini sadece Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin Karaköy'deki limanında konaklatabiliyoruz. Bu noktada acil yeni rıhtımlara ihtiyacımız var. 10 milyon turist hedefleyen 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, deniz ticareti ve turizminde yeni bir vizyona ve planlamaya ihtiyaç duymaktadır. Haydarpaşa ve Galata limanları artık Türkiye için, İstanbul için yetersiz kalmaya başlamıştır. Bu noktada yeni liman yapımlarını gündemimize aldık. Deniz kenti İstanbul’un dünyanın en önemli limanlarından biri olmasını arzu ediyoruz.Aynı zamanda yeni marina projelerimiz var. Beşi Avrupa, beşi de Anadolu Yakası’nda olmak üzere 10 ayrı marina projesini hayata geçirmeye hazırlanıyoruz."

"100 Bin Metreküp Atık Topluyoruz"


Denizlerimizin ve dolayısıyla boğazlarımızın temizliğinin kendileri için son derece önemli olduğunu söyleyen Topbaş; bu konuda çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürdüklerini kaydetti.

Topbaş; şöyle dedi:

"Yaptığımız çalışmalarla; Boğaz ve denizlerimizdeki gemilerden yılda 100 bin metreküp atık topluyoruz. 2006 yılında açılışını yaptığımız Haydarpaşa Atık Kabul Tesisimizde bu atıklardan yılda 15 bin metreküp ilave yakıt üretiyoruz. Kıyı ve plajlarımızdan yılda 30 bin metreküp, deniz yüzeyinden ise 6 bin metreküp atık topluyoruz. Ayrıca Deniz Denetim Ekiplerimiz tarafından yapılan çalışmalarda deniz kirliliğine neden olan deniz araçlarına cezai müeyyide uygulanmıştır.
Bu konudaki çalışmalarımızı büyük bir hassasiyetle yürütüyoruz."

"Bu Kongre tarihe geçecek"

25 ülkeden 215 büyük işletmenin, 1000’e yakın üst düzey yöneticisinin katılımıyla gerçekleştirilen konferansın, dünya denizciliğinin yaşadığı ekonomik krizden deniz yollarının güvenliğine kadar birçok soruna getireceği çözümlerle tarihe geçeceğine inandığını söyleyen Kadir Topbaş; "Uluslararası Feribot İşletmecileri Birliği’nin (Interferry) 34’üncü konferansının hayırlı olmasını diliyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

INTERFERRY Kongresi; 17 Ekim Cumartesi günü yapılacak kapanışla sona erecek.

Editör: TE Bilişim