İstanbul’da Lüks Yatlara Hız Sınırı

İstanbul Liman Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Düzenlemeye göre, spor, gezi ve eğlence amaçlı tekneler, liman idari sahasındaki diğer gemilerin faaliyetlerini engellemeyecek bir hızda seyretmek zorunda olacak.

Ulaştırma Bakanlığı’nın “İstanbul Liman Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Liman idari sahasında yanaşmış, bağlanmış veya demirlenmiş gemiler ve deniz araçları, faaliyetlerini bitirdikten sonra, Liman Başkanlığı’nca yapılacak bildirimde belirtilen süre içerisinde kalkmaya hazır durumda bulunacak. Liman idari sahasında şamandıra atan, kablo döşeyen-toplayan, dalgıçlık ve benzeri faaliyetlerde bulunan araçların ve çalışmakta olan yüzer vinçler ile platform, dolfin ve şamandıralarda yükleme veya boşaltma yapan gemilerin yakınından geçen gemiler, bu araçların faaliyetlerine engel olmayacak hızda seyretmek zorunda olacak.

Gemi ve deniz araçlarının koy ve körfezlerde gezi ve spor amacıyla demirleme süresine; bölgenin çevresel hassasiyeti, teknenin pis su depolama kapasitesi, bölgedeki atık alım tesislerinin durumu, başka teknelerin koyları veya körfezleri demirleme maksatlı olarak kullanma talepleri ve kıyı tesisi ya da bitişik liman idari sınırları içindeki yat limanı işletmelerinin mevcudiyeti dikkate alınarak Liman Başkanlığı tarafından karar verilecek. Ayrıca, koy ve körfezlerde demirleme faaliyetlerini Liman Başkanlığı düzenleyecek.

Yasaklar artırıldı

Limanda uygulanacak yasaklar artırıldı. Buna göre, kıyı tesislerinin trafik ayırım şeritlerinde, yaklaşım kanallarında, mendirek ağızlarında, yanaşma ve bağlama yerlerinde ve demirleme sahalarında; olta ve ağ balıkçılığı yapmak, yelkenle seyretmek, kürek çekmek ve yüzmek yasaklandı. Spor, gezi ve eğlence amaçlı tekneler ise liman idari sahasındaki diğer gemilerin hareketlerini engelleyecek şekilde seyredemeyecek ve mendireklerle sınırlı alan içerisinde diğer gemilerin ve deniz araçlarının faaliyetlerine engel olmayacak hızda seyretmek zorunda olacak.

Editör: TE Bilişim