İstanbul'da Dere Problemi Bitiyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, 2014'ün sonuna kadar İstanbul'da çözülmemiş dere problemi kalmayacağını belirterek, hepsinin ihalesinin yapıldığını bildirdi

 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu yılın sonuna kadar İstanbul'da çözülmemiş dere problemi kalmayacağını belirterek, "Artık İstanbul Avrupa'nın en temiz şehirlerinden biri haline geliyor. Çocuklarımızın yarınlarını hazırlıyoruz. Basit bir olay değil bizler tarihe tanıklık ediyoruz.

Gelecekte bu sorunlardan bahsedilmeyecek.

Deniz kirliliğinden ve su probleminden konuşulmayacak" dedi. "Bu yılın, 2014'ün sonuna kadar İstanbul'da çözülmemiş dere problemi kalmayacak" diyen Topbaş, hepsinin ihalesinin yapıldığını bildirdi. Topbaş, yapmakta oldukları kolektörlerle Silivri bölgesindeki 100 kilometrekarelik bir alanı atık su tehdidinden temizlediklerini anlattı. Topbaş, şöyle devam etti: "Artık İstanbul Avrupa'nın en temiz şehirlerinden biri haline geliyor. Çocuklarımızın yarınlarını hazırlıyoruz. Basit bir olay değil, bizler tarihe tanıklık ediyoruz.

Gelecekte bu sorunlardan bahsedilmeyecek. Deniz kirliliğinden ve su probleminden konuşulmayacak. İnşallah Silivri'ye metroyu getirdiğimizde ulaşım da konuşulmayacak. Bütün bu çalışmalar tamamlandığında inşallah İstanbul'da sosyal projeleri konuşur hale geleceğiz. 2004'e kadar mutlak korunması gereken su havzalarında 11 milyon metrekare kamulaştırma yapılmış. Son 10 yılda bizim kamulaştırdığımız tapusunu sizin adınıza belediyemize aldığımız alan miktarı ise 26 milyon metrekare. Sadece son 3 yılda 14 milyon metrekarelik alanı kamulaştırmışız" Belediye Başkanı Topbaş, Melen'in 135 kilometrelik ikinci hattının da bitmek üzere olduğunu kaydederek, bunu İSKİ'nin kendi bütçesinden yaptığını, bu proje tamamlandıktan sonra İstanbul'un 100-200 yıl su problemi görmeyeceğini bildirdi. İstanbullular'dan çevreye ve enerji tüketimine hassasiyet göstermelerini isteyen Topbaş, "Suyun musluğunuza gelinceye kadarki maliyetinin yüzde 85'i elektrik maliyetidir. Dışa bağımlı olduğumuz enerji kaynaklarına daha çok dikkat etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Denizleri atık su tehdidinden kurtardık"

Silivri'de atık su tesisleri basın inceleme gezisinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Topbaş,yatırımlar hakkında da bilgi verdi. Bütün sahillerin atıklarını alacak şeklide atık su tüneli yapıldığını ifade eden Topbaş, geçmişte derelerin açık kanal kabul edildiğini ve sanayi atıklarının buralara bağlandığını anlattı. Topbaş, bunu yapan yöneticilerin, "Yarın ne olacak?" diye düşünmediğini ancak kendilerinin İstanbul'un köylerine kadar biyolojik arıtma tesisleri yaparak şehrin sahillerini, denizlerini atık su tehdidinden kurtardıklarını vurguladı.

"Sadece Silivri bölgesine 1 milyar lira yatırım yaptık"

İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir ise bugün Marmara Denizi'ni atık su tehdidinden kurtaracak çok önemli projenin bir ayağını daha gerçekleştirdiklerini, Marmara Denizi'ne akan atık suları kesmek için daha önce Ataköy ve Ambarlı biyolojik arıtma tesislerini inşa ettiklerini söyledi. Bu iki tesisin de günde 400 bin metreküp suyu arıtan devasa büyüklükte ileri biyolojik arıtma tesisi olduğunu dile getiren Demir, şunları kaydetti: "Atık su artıma tesislerine de 293 milyon lira harcadık. Şu anda gündemimizde 7,5 kilometrelik Çanta Katı Atık Su Tüneli ile 60 kilometrelik bir dere ıslah projemiz var. Bunlara da 70 milyon lira harcayacağız. Silivri bölgesinde ayrıca 710 kilometre içme suyu hattı döşendi. 78 kilometre de isale hattı inşa edildi. 3 ayrı su deposu da inşa ettik. Silivri'ye yeni bir İSKİ şube binası da yapıyoruz. Silivri'de içme suyuna 247.5 milyon lira yatırım yaptık. İSKİ sadece Silivri bölgesine sadece 1 milyar lira yatırım yaptık"

Editör: TE Bilişim