Star İstanbul, ünlü mimar Hakan Kıran’ın  “Silivri’den Çatalca’ya yeni bir boğaz açılabilir” sözlerini “Osmanlı’nın 500 yıllık rüyası çılgın proje mi?” başlığıyla duyurmuştu. Medyada çıkan diğer projeler ise şöyle:

Haliç’e Mega Kanal: Habertürk’ün gündeme getirdiği bu projeyle ortaya dev bir ada çıkacak. Türkiye’nin 3. büyüğü olacak bu ada Beyoğlu, Şişli, Kağıthane, Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerini içine alacak. Haliç’in devamında 15-20 kilometrelik bir kanalla bu ada Büyükdere’de Boğaz ile buluşacak.

Uygarlıklar Köprüsü: Çeşitli şirketlere danışmanlık hizmeti veren Murat Şaylan’ın blogunda yer verdiği bu projenin, Boğaz’ın iki köprüsünün arasına yapılması öngörülüyordu. Avrupa ve Anadolu yakalarında 4 ayak olacak. Bu ayaklar ortada, Boğaz’ın üstünde birleşecek ve büyük bir dairesel alan oluşacak. İstanbullular yürüyerek bu ayaklardan ortadaki geniş alana ulaşabilecek, burada yemek yiyip gezinti yapabilecek.

Ataşehir’e Selimiye: Bu alternatiflerin dışında, Mimar Sinan’ın Edirne’de yaptığı Selimiye camiinin birebir Ataşehir’de inşa edilmesinin “Erdoğan’ın çılgın projesi” olduğu da iddia edilmişti.

Editör: TE Bilişim