İstanbul Boğazını kaplayan sisin nedeni belli oldu

İstanbul Boğazı'nda Beykoz'dan başlayıp Karadeniz çıkışına kadar uzanan, bu noktaya çöken sis kabusa dönüştü. İstanbul Boğaz'ı 5 günlük süre içinde 70 saatten fazla transit gemi geçişlerine kapatıldı. 351 gemi Boğaz'ı geçmek için sıra bekliyor. Küçük ölçekli gemilerde yakıt, kumanya ve su sorunu oluştuğu belirtiliyor. Şirketler ise yüzbinlerce dolar zarar ettiklerini söylüyor. Gemi trafik hizmetleri yetkilileri ilk kez üst üste bu kadar uzun süreli Boğaz'a sis çöktüğünü kaydediyor.

İŞTE SİSİN SEBEBİ

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sevinç Asilhan, "Boğaz’da ve İstanbul’da görülen sislerin sıklığı arttı. Daha fazla görmeye başladık" dedi. Asilhan, "Bunun nedeni inşaat faaliyetleri, araç trafiği, kentleşme, sanayii bölgelerinden çıkan emisyonlar. Bunların hepsi atmosfere verildiğinde belli bölgelerde sis görülme sıklığı artıyor. Mekanik olarak veya havalimanlarında kullanılan çekirdeklenme yöntemiyle bu sisler dağıtılabilir. Mekanik olarak hava dağılımı sağlanıp sis dağıtılabilir ve görüş mesafesi açılır. Sisin dağılması için çekirdeklenmenin artırılması ancak sisin görüldüğü bölgeye göre çalışılması gerekiyor" diye konuştu.

SİS SAĞLIĞA ZARARLI MI?

Prof. Dr. Sevinç Asilhan, "Bu olaya detaylı bakmak gerekiyor. Analiz gerektiriyor. Atmosfere verilen partiküller artmışsa boğazın sağladığı kanal akımı da fazlaysa sis görülüyor. Sinop gibi bölgede de sisler gemi hareketini etkiliyor fakat bunlar doğal. Ancak İstanbul’un üzerinde sabah akşam değişiyor. Lokal olarak değişiklik gösteriyor. İstanbul’da bulunan ana yolların etrafında da görülüyor. Aslında sis olayları atmosfere verilen o kirleticilerin yere inmesine neden oluyor. Biz şehirde yaşayan insanların sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Sis hava kirliliğine neden oluyor. Doğal şartlarda ormanda dağ yamacında oluşanlar kirlilik değil hava hareketi. Kent ve insan faaliyeti etkisiyle oluşanlar pus bunlar insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Lokal olarak incelenmeli can ve mal kaybına neden oluyor" ifadelerini kullandı.

METEOROLOJİNİN SİS UYARILARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nde son günlerde sıkça sis uyarısında bulunuyor. Dün de uyarıda bulunan Meteoroloji, Marmara’da önümüzdeki 2 gün daha sisin etkili olacağını açıklamıştı.

Editör: TE Bilişim