İsrail'in, Gazze'ye Özgürlük Filosu'na müdahalesine tepkiler

Katar, İsrail ordusunun 3. Özgürlük Filosu'na uluslararası sularda müdahale etmesini kınadı.

Katar, İsrail ordusunun 3. Özgürlük Filosu'na uluslararası sularda müdahale etmesi ve Tunus eski Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki'nin alıkonulmasını "şiddetle" kınadı. Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Katarlı yetkililerin İsrail'in ihlalleri ve Gazze sakinlerine ulaşan insani yardımları engellemesi gelişmelerini "kaygıyla" izlediği belirtildi.

Açıklamada, Marzuki ve diğer katılımcıların "derhal" serbest bırakılması talep edildi. Doha, Gazze şeridinde "kötüleşen ekonomik ve insani duruma" işaret ederek, uluslararası toplumu "acilen İsrail'in suistimallerini durdurmaya ve Gazze'deki ablukayı kaldırmaya" çağırdı. İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'nu oluşturan 5 gemi, önceki gün Yunanistan'ın Girit Adası'ndan demir almıştı.

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki ve İsrail Meclisindeki Arap Milletvekillerden Basil Gattas'ın bulunduğu Marianne gemisi, öncü unsur olarak uluslararası sulardayken İsrail güçleri tarafından durduruldu. Marianne, İsrail güçleri tarafından İsrail'e doğru götürülürken diğer gemiler geri dönmek zorunda kaldı.

İsrail'in 2007'den beri Gazze'deki Filistinlilere karşı sıkı biçimde sürdürdüğü ablukayı delmeyi ve Gazze'ye insani yardım malzemesi götürmeyi amaçlayan 3. Özgürlük Filosu'nu oluşturan 5 gemide 48 kişi bulunuyordu.

Editör: TE Bilişim