İsrail'in Akdeniz'deki savaşı henüz bitmedi     
 
BBC’nin Panorama programı İsrail’in kanlı Mavi Marmara baskınını düzenleyen komando birliğinin gizli operasyonlar birimine girdi. Bu akşam BBCOne kanalında yayımlanacak programın yapımcısı Jane Corbin komandolar arasında yaşadıklarını anlattı:

İsrail askerlerinin bir kısmı benimle konuşmak için kar maskelerini çıkarıp, dokuz kişinin öldüğü 50 kişinin de yaralandığı geceden kalan yara izlerini gösterdi.

Kaptan R. “Karımda bir bıçak gördüm ve çekip çıkardım. Dayak ve Allahu Ekber sesleri devam ediyordu” dedi.

İsrail’in yayımladığı görüntülerde Deniz Komandoları 13 birliğinin üyelerinden biri olan Kaptan R’nin gemideki aktivistlerce dövülmesi, bıçaklanması ve alt güverteye atılması yer alıyordu. Gemideki şiddet olaylarını kimin başlattığı konusu ise çok sert tartışmalara neden oldu.

Mavi Marmara Filistin yanlısı gruplar koalisyonuna bağlı altı gemilik filonun üyesiydi. Gemi 31 Mayıs günü İsrail kıyısından 130 kilometre uzakta uluslararası sularda bulunuyordu.

ULUSLARARASI KAMUOYU ŞİDDET OLAYLARINI KINADI

Bana verdikleri özel izin sayesinde Deniz Komandoları 13 birliği Mavi Marmara’ya benzer ölçülerde ve planda tatbikat yaparken takip edebilmiş oldum. Küçük şişme bir botta birlikte denize açıldığımız askerler gelecekte gelecek yardım filolarına hazırlık yapıyordu.

Gazze filosu Özgür Gazze Hareketi ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) işbirliğiyle organize edildi. Gemide yaşanan şiddet olayları uluslararası kamuoyu tarafından büyük oranda kınandı. Türkiye İsrail’den büyükelçisini çekti ve ortak askeri tatbikatları iptal etti. Ankara özür ve uluslararası soruşturma talebinde bulundu.


İsrail son olarak Birleşmiş Milletler’in ölümlerle ilgili soruşturmasında işbirliği yapacağını açıkladı ancak şu an Tel Aviv’in komandoları faaliyetlerini savunan iç soruşturması sürüyor. Komandolar hayatlarının tehlikede olduğunu ve ateş açtıkları sırada kendilerine saldırı düzenlendiğini söyledi. Türk yetkililer ölen dokuz aktivist üzerinde yapılan otopsilerde, vücutlardan 30 kurşun çıkarıldığını, bir kişinin kafasından ise dört kurşun çıkarıldığını belirtti.

TEĞMEN A VE ÇAVUŞ Y YAŞADIKLARINI ANLATTI

Teğmen A sabah 04:30’da filo İsrail donanmasının beş kez geri dönün çağrısı yapmasına rağmen yolundan dönmeyen Mavi Marmara’ya yanaşan botlardan birindeki komandolardan biriydi. Askerler, aktivistlerin kendilerine hortumlar ve daha önce geminin çeşitli yerlerinden söktükleri demirlerle saldırdığını söyledi. 

“Ellerinde metal çubuklar vardı ve trabzanlara vuruyorlardı” diyen Teğmen A kendilerine taşlar, metal parçaları ve gemide bulunan çöplerin atıldığını, bazı askerlerin bu yüzden yaralandığını belirtti.

Çavuş Y de gemiye helikopterden inen komandolardan bir tanesi. “Aktivistler ipi geminin antenine bağladı” diyen çavuş, “Bu çok çok tehlikeli, bacaklarımızı yere koymak zorunda kaldık, yoksa 15-20 düşecektik dedi. Komandolar ilk ipi kesip helikopterin diğer tarafından indi" dedi.

"TEDAVİ ETMEMİZ GEREK"

İstanbul’da Türk aktivistlerle de konuştum. Yaralanan Kaptan R ve iki yaralı komando İHH aktivist Murat Akinan tarafından aşağıda ölülerin ve yaralıların tutulduğu yere götürüldü. Akinan, “Haklı olarak bazıları onların bize yaptığını, biz de onlara yapalım diyordu. Ancak onları sakinleştirerek dini inançlarımıza göre kendilerini tedavi edip geri götürmemiz gerektiğini söyledim” dedi.

Kaptan R ise öldürülmekten korktuğunu ifade etti: “İki rakip güç olduğu fark ettim. Bazıları bizi öldürmeye çalışıyordu, bazıları da tansiyonu yükseltip bizi bitirmek isteyenleri kenara çekmeye çalışıyordu” dedi.

Daha sonra rehin alındığından korkan kaptan üst kata götürüldü. “Muhafızım bir İsrail sersemletme silahıyla vuruldu ve içeri kaçtı. Yalnız olduğumu gördüm ve gemiden atladım. Botumuz da beni aldı” dedi.

DURUM PASİF DİRENİŞİN ÖTESİNE GEÇTİ ÇÜNKÜ...

İHH komandolara karşı demir çubuklar, zincirler ve bıçaklar kullanılmasıyla ilgili olarak kendini savundu. Dernek başkanı Bülent Yıldırım, “Durum pasif direnişin ötesine geçti çünkü İsrailliler en baştan ateş açmışlardı. Bizim insanlarımız ateşe karşı kendilerini korumaya çalışıyordu” dedi.

İsrailliler ateş ederken helikopterden inmenin mümkün olmadığını, aktivistler kendilerine saldırdığında öldürücü olmayan silahlardan ateşli silahlara geçtiklerini söyledi. Gemide yaşananlarla ilgili soruşturmayı yürüten Emekli General Giora Eiland, “En azından dört vakada ilk olarak karşı tarafın ateş ettiğine dair elimizde kanıtlar var” dedi.

Geiland “Bazı vakalarda İsrail askerlerinden çaldıkları silahları kullandılar ancak en azından bir tanesi kendi silahlarıydı. Çünkü İsrail askerlerinin silahlarına uymayan boş kovanlar bulduk” dedi. Eiland, “Bu insanlar ölmeye ve öldürmeye geldi” dedi.

Deniz Komandoları 13 bu yıl sonbaharda gelecek yeni filolara şimdiden hazırlanıyor. Akdeniz’de savaş henüz bitmedi.

 

Editör: TE Bilişim