İsrail’den Türk gemilerine ‘One Minute’
 
Paris Memorandumu’nda nihayet beyaz listeye geçmeyi başaran Türk bayraklı gemilerin yeni kâbusu İsrail ve Rusya limanları.

Paris Memorandumu’nda nihayet beyaz listeye geçmeyi başaran Türk bayraklı gemilerin yeni kâbusu İsrail ve Rusya limanları. Türkiye gibi Akdeniz Memorandumu üyesi olan İsrail limanlarında son iki ayda Türk bayraklı gemilerin denetim ve tutulmalarındaki artış dikkat çekti.

Denizcilik Müsteşarlığı’nın liman devleti kontrolleri konusunda denizcilik firmalarını bilgilendirmek için Deniz Ticaret Odası’nda düzenlediği seminere katılım düşük oldu. Hatırlanacağı gibi Paris MoU’nun 2 Haziran’da yayımladığı yeni listede Türk bayraklı gemiler beyaz listeye geçmeyi başarmıştı. Beyaz listede devam etmek için kolları sıvayan Denizcilik Müsteşarlığı altı ayda bir çeşitli konuları paylaşmak için firmalarla bir araya geliyor. En son yapılan toplantıda Türk bayraklı gemilerin Paris, Akdeniz ve Karadeniz Memorandumlarındaki performansları değerlendirildi. Toplantı süresince ayrıca, Paris MoU’nun 2011’de uygulamaya başlayacağı yeni denetim rejiminin kapsamı ve uygulama şekliyle ilgili de firmalar bilgilendirildi. Toplantının diğer bir konusu ise Uluslararası Emniyetli Yönetim (ISM) koduydu.

İtalya’nın yerini Rusya ve İsrail aldı  

Denizcilik Müsteşarlığı’nda yeniden yapılanmayla birlikte İdare’de görev yapan denizci kökenli insanların % 6,7’den % 22’ye çıkarıldığını söyleyen Gemi Denetim Daire Başkanı Nihat Asan, bunun meyvelerini de çok kısa zamanda aldıklarını belirtti. Türk bayraklı gemilerin memorandumlarındaki performanslarını değerlendiren Asan, ‘Son zamanlarda İsrail’le sıkıntılarımız var’ dedi. Akdeniz MoU kapsamında tutulan Türk bayraklı gemi sayısında son aylarda artış olduğunu söyleyen Asan, bunun İsrail limanlarında Türk bayraklı gemilere uygulanan yoğun denetimlerden kaynaklandığını vurguladı. İsrail ile iyi ilişkiler içinde olduklarını dile getiren Asan, ‘Dış İşleri Bakanlığı aracılığıyla sıkıntılarımızı ileterek görüşme talebinde bulunduk ancak henüz bir cevap almadık” diye konuştu.
Aynı sıkıntının Rusya’nın Novorossky limanında da yaşandığını ifade eden Asan, aynı talebin Rus yetkililerine de yapıldığını belirterek “Herhangi bir şikâyetimiz olduğunda iletmemizi ve gerekeni hemen yapacaklarını bildirdiler’ dedi.
Editör: TE Bilişim