İsrail Deniz Kuvvetleri'nden üst düzey subay, "Bir geminin, ablukayı delmesini önlemek için her şey yapacağız" şeklinde konuştu.

Yabancı basına brifing veren üst düzey subay, "Bir geminin ablukayı delmesini önlemek için her şey yapacağız" derken 1. Gazze filosuna gönderme yaparak, "Eğer gemilerde güçlerimize karşı aynı şiddet uygulanırsa, yaralılar olması olasılığı büyüktür" ifadesini de kullandı.

Adı açıklanmayan subay, New York Times gazetesince yansıtılan açıklamalarında, 2. filoda silah olacağına inanmadığını ancak İsrail'in ablukayı, gelecekteki filoların silah taşımalarını engellemek için ayrım yapmadan uygulaması gerektiğini vurguladı.

"HÜKÜMETİN NET TALİMATI VAR"

Bu arada, İsrail Radyosu'na konuşan İsrail Ordusu Sözcüsü Tuğgeneral Yoav Mordechai de, ordunun Gazze'ye gitmeye çalışan herhangi bir gemiyi durduracağını belirterek, "Hükümetin, uluslararası hukuk tarafından kabul edilen deniz ablukasının uygulanması yönünde net bir talimatı var ve ablukanın delinmesine izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

New York Times gazetesi ise, İsrail ordusundan gelen açıklamalarının, yeni bir filoyu durdurmak için ve şiddet olasılığı karşısında peşinde İsrail'in pozisyonunu izah etmek için artırılan çabanın bir parçası olarak görüldüğünü yazdı.

Bu ayın sonuna doğru yola çıkması öngörülen filoda bir Amerikan gemisinin de bulunacağına dikkat çeken gazete, filo düzenleyicilerine, planlarından vazgeçme çağrısında yapan dünya liderleri arasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu da saydı.

Haberde "bugün Gazze'de bol mal var ancak ekonomisi, hala yıkıntı halinde ve işsizlik yüzde 40-45 düzeyinde. Ayrıca, İsrail, deniz ablukasını sürdürüyor" değerlendirmesi yapıldı.

Editör: TE Bilişim