İsrail'den Yardım Gemilerine Operasyon Kararı

Gazze'ye yardım götüren İHH gemilerinin yardımla bir ilgisinin olmadığını ileri süren İsrail, operasyon kararı alarak, gemilerin gideceği Aşdod Limanı yakınlarında tutuklama tesisi kurdu.

İsrail, Rotamız Filistin yükümüz insani yardım sloganıyla Gazze’ye yardım götüren İHH gemilerini engellenmesi için operasyon kararı aldı. Gemilerin insani yardımla ilgisi olmadığını öne süren İsrail, gemilerin gideceği Aşdod Limanı yakınlarında tutuklama merkezi kurdu.

Gazze'ye her hafta 15 bin ton yardımın girdiğini söyleyen İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, "Uluslararası yardım kuruluşlar ve Gazze'deki özel girişimciler, gerekli gıda, ilaç ve giyim malzemesinin tümünü İsrail üzerinden ulaştırdığını” savunarak,gemidekilerin amacının siyasi propaganda olduğunu ileri sürdü.

Gazze'de insani bir kriz olmadığını iddia eden İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Matan Vilnai ise, sadece Hamas'ın kullandığı belirli malzemelerin girişini engellediklerini savundu.

İsrail’de yayın yapan Yedioth Ahranot gazetesi de, verdiği haberde, İsrail ordu donanmasının yardım gemilerini engellemek için hazırlıklı olduğunu bildirerek, yapılacak operasyonun adının “Gök Rüzgârları” olarak belirlendiğini ve operasyonu İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Eliezer Merom yöneteceğini yazdı.

Türkiye'den İHH’nın Mavi Marmara ve diğer iki gemisinin de bulunduğu yardım filosunda İngiltere'den 2, İrlanda, Cezayir, Kuveyt ve Yunanistan'dan birer olmak üzere toplam 9 gemi yer alıyor.

800 yolcusu bulunan gemilerde Filistin'e ilaç, tıbbi malzeme, çimento, demir, prefabrike evler, oyun parkları ve benzeri insani yardım malzemesi bulunuyor.

Editör: TE Bilişim