İsrail televizyonu: En az 16 ölü var     
 
 
İsrail donanmasının dün gece Gazze'ye yardım götüren başta Mavi Marmara olmak üzere 6 gemilik filoya yaptığı operasyonun ardından, İsrail'de bir televizyon kanalı 16 kişinin öldüğünü bildirdi. İsrail ordusu yaptığı açıklamada, gemiye yapılan müdahale sonucunda protestocuların silahla saldırdığını ve bu nedenle ateş açıldığını söyledi.

İsrail televizyon ve radyo yayınlarında ölü ve yaralı sayısına ilişkin, İsrail kaynaklarına dayalı bir bilgi verilmezken, hep yabancı kaynaklara atıfta  bulunulması dikkati çekti, ayrıca gemiye İsrail helikopterlerinden komandoların  indiğine ilişkin, Türk televizyonlarından aktarılan görüntüler ekranlara  getirildi.

İsrail televizyon kanalları, yaralananların Aşkelon'daki hastaneye  sevkedildiklerini belirtirken, operasyonda yaralı askerler de bulunduğunu,  bunlardan ağır yaralı birinin de Hayfa'ya nakledildiğini bildirdiler.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Gazze'deki ablukayı delmeye çalışan gemilerden altısının kontrolü ele geçirildi" denildi.

KANAL 10 TELEVİZYONU: Gözaltına alınanların bir kısmının cezaevlerine konulması için hazırlıklar yapıldığını duyuruldu. Televizyon ayrıca, Gazze Şeridi'nden botların denize açılmasını önlemek  için, Gazze kıyılarının da tümüyle abluka altına alındığını kaydetti.

KANAL 2 TELEVİZYONU: Gemidekilerin daha önce söyledikleri gibi pasif bir direniş içinde olmadıkları, askerlere bıçak ve sopalarla saldırdıkları ifade edildi. İsrail televizyonları ve radyoları, Ankara ve İstanbul'da protesto için  toplanan kalabalıkları ve Ankara'daki İsrail büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını da haberlerinde duyurdular.

HAARETZ: En az 10 ölü, 60’a yakın yaralı var
Yardım gemilerine çıkan İsrail askerleriyle, komandoların silahlarını ellerinden almaya çalışan yolcular arasında çıkan çatışmada en 10 ölü, 60 yaralı bulunduğu bildiriliyor. Çıkan çatışmada 2 İsrail komandosu da yaralandı.

JERUSALEM POST: İsrail ordusuna göre en az 10 ölü var

İsrail ordusu, Gazze’ye yardım konvoyuna düzenlenen baskında en az 10 yolcunun öldüğünü ve düzinelerce kişinin de yaralı olduğunu duyurdu. Ordu sözcüsü, çatışmanın, İsrail komandolarından birinin elindeki bir silahı ele geçiren bir yolcunun ateş açmasıyla başladığını öne sürdü.

Jerusalem Post, yardım gemilerine baskın yapan en az altı İsrail deniz komandosunun da açılan ateş sırasında yaralandığını öne sürdü. Gazete, askerlerden birinin başından aldığı kurşunla yaralandığını ve durumunun ciddi olduğunu iddia etti.

İsrail Savunma Bakanlığı da gemilerdeki sivil ve asker yaralıların helikopterlerle Hayfa ve Tel Aviv’deki hastanelere nakledildiğini bildirdi.

İsrail ordu sözcüsü, çatışmanın, bir yolcunun İsrail komandolarına ait bir silahı ele geçirerek ateş açmasıyla başladığını iddia etti. Sözcü, “İsrail askerleri başta kalabalığı dağıtmaya yönelik ölümcül olmayan silahlar kullandı. Ancak bir eylemci, bir İsrail askerinin silahını ele geçirerek ateş edince şiddet tırmandı” diye konuştu.

Sözcü, altı geminin de İsrail askerleri tarafından ele geçirilerek Axdod Limanı’na doğru götürüldüğünü kaydetti. Kanlı operasyona İsrail deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Marom’un komuta ettiği açıklandı.

Gazete, Gazze’ye giden yardım konvoyundaki yolcuların gemilere çıkan İsrail komandolarının ellerindeki silahları almaya kalkınca çatışma çıktığını belirtti.

YEDIOT AHRONOT: Eylemciler askerlere karşı koymayacaklarını söyledikleri halde çatışma çıktı

Eylemciler yardım gemilerine denizden ve havadan çıkarma yapan İsrail komandolarına karşı koymayacaklarını defalarca tekrarlamalarına rağmen çatışma çıktı. En az 2 ölü, düzinelerce yaralı bulunduğu bildiriliyor. İsrail kaynakları yolcuların masum olmadığını ve komandolara karşı şiddet kullandığını ve çatışma için hazırlıklı olduklarını öne sürdü.

ARUTZ SHEVA: Yolcular askerlere saldırdı, İsrail askerleri yaralandı

İsrail’de aşırı sağcıların yayın organı Arutz Sheva, Gazze’ye Yardım gemilerine baskın yaparak yolculara ateş açan İsrail askerlerini görmezden gelerek, yolcuların komandolara saldırdığını yazdı. Arutz Sheva baskın haberini, “Yolcular bıçak, hançer ve kesici aletlerle komandolara saldırdı, bir komando karnından yaralandı. Asker Hayfa’daki Rambam Hastanesi’nde ameliyata alınırken, iki komando da çeşitli yaralarla Tel Aviv’deki Hashomer Hastanesi’ne kaldırıldı” sözleriyle duyurdu.      
 

Editör: TE Bilişim