İsrail mesajı verdi sonra gemiyi bıraktı

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçen 5 Mart’ta İsrail özel donanma güçlerinin (Şayetet 13) Kızıldeniz’de durdurup Eliat limanına çektiği Klos C isimli gemide bulunduğu öne sürelen askeri mühimmatın sergilenmesi sırasında Türkiye’ye sürpriz bir mesaj gönderdi.

Netanyahu, Eliat Limanı’ndaki açıklamasında “Türk halkına mesajım, Türkiye ile eskisi gibi ilişkilerimizin iyi olmasını istiyoruz” dedi. AA’nın “Yakın zamanda bir uzlaşı olacak mı” sorusu üzerine Netanyahu, “Umuyorum, olacak” yanıtını verdi. Bu mesaj, iki ülke ilişkilerinin en alt seviyeye inmesine neden olan Mavi Marmara gemisinde ölenler için Ankara ve Tel Aviv arasında yürütülen görüşmelerde artık sona yaklaşıldığının göstergesi olarak yorumlandı. Kulislerde iki tarafın anlaşmaya vardığının 30 Mart’taki yerel seçimler sonrası açıklanacağı iddia ediliyor. Netanyahu’nun açıklamasından sonra Panama bandıralı olan ve 6’sı Türk, 17 mürettebatı bulunan Klos C gemisi serbest bırakılarak yola çıktı. Geminin Türk mürettebatı da dün Türkiye’deki yakınlarını arayarak, yola çıktıklarını ve bir aksilik olmadığı takdirde rotalarının Türkiye olacağını söylediler.

ABD’YE TEŞEKKÜR

Netanyahu, gemide bulunduğu öne sürülen 160 km menzile sahip M 302 tipi 40 roket, 400 bin 7,62 kalibrelik AK-47 Kalaşnikof mermisi ve 122 mm kalibrelik 181 adet havan topundan oluşan askeri mühimmatın İran tarafından Gazze’ye gönderildiği iddiasını yinelerken, bunun ortaya çıkarılmasında ABD’nin gösterdiği yakın işbirliğine teşekkür etti. İran ise hakkındaki iddiaları yalanlamıştı.

Editör: TE Bilişim