İsrail’in saldırısından sonra Aşdod limanına çekilen “Mavi Marmara”, “Gazze 1” ve “Gazze 2” gemilerinin Türkiye’ye iade edilmesinin yolu açıldı.

İsrail’in iki haftadır alıkoyduğu gemilerdeki yükün boşaltılması ve Gazze’ye götürülmesi için Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği ile İsrail yönetimi arasında yürütülen görüşmeler önceki gün olumlu sonuçlandı. Buna göre, BM denetiminde boşaltılacak yükü, İsrail türüne göre tasnif edecek. Yüklerin 70 kamyonla Gazze’ye nakliyatını ve dağıtımını BM gerçekleştirecek. Uzlaşma Hamas yönetimince de uygun bulundu. BM sözcüsü Richard Miron da anlaşmayı teyit etti. Türk diplomatik kaynaklar, işlemlerin bir çok teknik ayrıntı içermesi nedeniyle gemilerin yurda dönmesinin zaman alacağını söylediler. Dışişleri Sözcüsü Burak Özügergin, uzlaşmayı olumlu bir gelişme olarak değerlendirerek, “BM’nin oynadığı yapıcı rol tarafımızdan memnuniyetle karşılanmaktadır” dedi. Türkiye saldırıdan sonra İsrail’e bir nota ileterek, gemilerin 72 saat içinde serbest bırakılmasını istemişti. İsrail notayı, gemilerdeki yükü gerekçe göstererek kabul etmemişti.

Abluka tartışılacak

İsrail’de yayın yapan biri devlet kanalı diğeri Channel 10 isimli özel kanal, İsrail kabinesinin bugün toplanarak ablukanın hafifletilmesini tartışacaklarını duyurdu. Habere göre, Başbakan Binyamin Netanyahu, uluslararası baskı nedeniyle, ablukanın şimdiki haline göre daha gevşek hale getirilmesine ve zamanla kaldırılmasına yönelik adımlar atılmasına karar vererek bakanları toplama kararı aldı.
 

Editör: TE Bilişim