Ulaştırma Denizcilik ve haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü İle İŞKUR arasında  “Denizcilik Sektörü İstihdam Arzının Arttırılması” şeklinde bir protokol imzalandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İŞKUR Genel Müdürlüğü arasında “Denizcilik Sektörü İstihdam Arzının Arttırılması” Protokolü imzalanması sırasında bir konuşma yapan Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan şunları söyledi:

"Bir yarımada ülkesi olan Türkiye, 8484 km kıyı uzunluğu, vatan toprağı alanının yaklaşık yarısı kadar ayrılmaz bir bütün olan mavi vatanıyla (münhasır ekonomik bölgesiyle), üç kıtanın geçiş yollarında olan stratejik coğrafi konumuyla; Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusuna, Süveyş Kanalı ile Arap Yarımadası ve Hint Okyanusuna, Türk Boğazlarının Karadeniz-Akdeniz bağlantılarıyla Avrasya ve Uzakdoğu’ya uzanan bir ulaşım ağının merkez ülkesi konumuyla sahip olduğu potansiyeli milletimizin yararına değerlendirmek azmi ve kararlılığı içinde projeler geliştirmektedir.

Bakanlığımızca denizcilik sektörü için gerçekleştirilen projelerden 3.sü, bugün ilk somut adımını atarak başlatacağımız "Dünya Denizcilik Sektörüne İstihdam Arzı Projesi"dir. Projede ilk adım olarak oluşturulan Kurumlar arası sinerji ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İşkur Genel Müdürlüğü arasında işbirliği için protokol aşamasına gelinmiştir.

“Denizcilik Sektörü İstihdam Bürosu” 

Tasarlanan sisteme göre taşra teşkilatlarımız olan liman başkanlıklarına İŞKUR tarafından verilecek olan “Denizcilik Sektörü İstihdam Bürosu” yetkisi ile gerek liman başkanlığı temsilcileri; gerekse de Denizcilik sektöründe iş arayanların kendileri İŞKUR internet sitesine başvurularını bırakacaklar. Ardından gemi donatanları Liman ve Tersane İşletmecileri vb. işverenler de aradıkları vasıflara sahip olan işgücüne bu site üzerinden erişebilecektir. İşveren-çalışan olarak tarafların bu proje kapsamında bilinçlendirilmesi ve desteklenmesiyle hukuka uygun olarak sağlıklı işveren-çalışan ilişkisi kurulması her türlü istismarın önlenerek asgariye indirilmesi amaçlanmıştır.

Bu konuda önem ve öncelikli olarak sosyal güvencesiz çalışma ile mücadele edilmektedir. Bu proje aşama aşama tüm dünya denizcilik sektörünü kapsamına alacaktır. Böylece devletimiz, hem ulusal hem de uluslararası çapta denizcilik sektörüne yüksek düzeyde güvenilirlik içinde işveren-iş arayan buluşmasında katalizör işlevi görecektir. Proje kapsamında bir örnekleme yapılacak olursa, bir ilkokul mezunu vatandaş, 256 saat eğitimle gemici ve yağcı olarak gemi adamı vasfı kazanmakta, ara hizmet, kısa bir eğitim ve 2 sınavla 5 yıl sonra Akdeniz-Karadeniz ve Kızıldeniz içinde 500 Gross Ton ve 750 kW’ye kadar olan gemilerde Kaptan ve Baş Makinist yeterliliğiyle gemi adamı kariyerinin en üstüne ulaşabilmekte ve bu suretle uluslararası geçerliliği olan meslek ve kariyer sahibi olabilmektedir. Böyle bir iş ve kariyer vasfı başka bir alanda çok nadir rastlanabilmektedir."

Genel Müdür Mustafa Çalışkan daha sonra sözü İŞKUR Genel Müdürü Dr.Nusret Yazıcı'ya verdi. Konuşmaların ardından İŞKUR İle Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü arasında yapılan “Denizcilik Sektörü İstihdam Arzının Arttırılması” protoklü imzalandı.

 

Editör: TE Bilişim