Denizde, petrol kirliliğine karşı müdahale tatbikatı 
 
Denizcilik Müsteşarlığı tarafından planlanan, petrol ve diğer zararlı maddelerden kaynaklanan kirliliğe hazırlıklı olma ve müdahale amaçlı tatbikat, İskenderun Körfezi'nde yapıldı. Denizcilik Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Hamza Taşkeser, BOTAŞ tesislerinde tatbikat öncesi düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin taraf olduğu 1990 tarihli petrol kirliliğine karşı hazırlıklı olma, müdahale ve işbirliğiyle ilgili uluslararası sözleşme gereği, olası vakalarda gerekli önlemleri almayı taahhüt ettiğini söyledi.

Taşkeser, 11 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5312 sayılı kanun ile deniz araçlarından kaynaklanan deniz kirliliğinin önlenmesine yönelik acil müdahale planlarının uygulanması, hazırlıklı olma, kirliliğe müdahale, zararların tanzimi ve mali sorumluluk garantilerinin bildirimi konularında Denizcilik Müsteşarlığına sorumluluk verildiğini bildirdi.

Ulusal ve uluslararası yükümlülükler ile deniz araçlarından kaynaklı petrol ve diğer zararlı maddelere müdahale etmenin en etkin yolunun ''Acil Müdahale Merkezleri'' oluşturulmasından geçtiğini belirten Taşkeser, ''Kurulacak sistemin niteliği ve niceliğini belirlemek için de tüm kıyılarımızın etüt edilmesi, mevcut ve gelecekteki risk durumuna göre planlama yapılması gerekmektedir'' dedi.

Hamza Taşkeser, bu amaçla Acil Durum Merkezlerinin Kurulması ve Denizlerimizde Mevcut Durumun Tespiti Projesinin 2006 yılında müsteşarlık bütçesine konulduğunu bildirerek, şöyle devam etti:

''Değerlendirmeler sonucu TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile projenin etüt kısmının yürütülmesine karar verilmiştir. Proje, 2006 yılı Ekim ayında başlamış olup, değerlendirme toplantıları ve saha incelemeleriyle hızla ilerlemektedir. Tüm kıyılarımızın hassas haritalandırılmasının yapıldığı projenin 2009 yılının Haziran ayında bitirilmesi planlanırken, Acil Müdahale Merkezlerinin de projelendirilmesine başlanmıştır.''

Taşkeser, proje sonunda, coğrafi bilgi sistemi tabanlı karar destek sistemi oluşturulacağını ve tüm kıyılara müdahale edebilecek şekilde müdahale merkezleri oluşturulacağını söyledi.

Bu konuda yapısal hazırlıkların devam ettiğini dile getiren Taşkeser, şöyle konuştu:

''Eğitim ve tatbikatların düzenli olarak yapılması ve acil müdahale planlarının da hazırlanması gerekmektedir. Bu amaçla kıyı tesislerinin hazırlayacağı acil müdahale planları ve eğitim seminerleriyle tatbikat programlarının usul ve esasları hakkında genelgeler yayımlanmıştır. Bu program dahilinde zaman zaman tatbikatlar yapılmaktadır. İskenderun Körfezi'ndeki tatbikat da bunlardan birisidir.''

Hatay Valisi Nusret Miroğlu da bu tür tatbikatların kıyı güvenliği ve deniz kirliliğinin önlenmesi açısından önemli olduğuna dikkati çekti.

Bu konudaki çalışmalarla ciddi anlamda yol kat edilebileceğini belirten Miroğlu, ''Geç kalınmış bir konu, ancak zararın neresinden dönülürse kardır. Türkiye, denizlerinin kıymetini anlamaktadır. Bu tür tatbikatların sürekli olması, görevlilerin bu konuda yeterli eğitim almış olması son derece önemli'' dedi.

Denizcilik Müsteşarlığı uzman yardımcısı Burak Aykan da katılımcılara tatbikatla ilgili bilgi verdi.

Tatbikata, İskenderun Körfezi'nde bulunan kıyı tesislerinin römorkları da katıldı.

Senaryosu gereği, körfez gemi trafiğine kapatıldı. Daha sonra BOTAŞ Limanı açıklarında bulunan petrol tankeri ile kuru yük gemisinin çarpışması sonucu denize düşen kazazedelerin kurtarılması, patlama sonucu çıkan yangının söndürülmesi ve denize yayılan ham petrole müdahale edilerek deniz alanının temizlenmesi çalışmaları gerçekleştirildi.

 

 

 

 

 

(aa)

DenizHaber.Com
 

Editör: TE Bilişim