T.C İş Bankası & Arkas İskenderun limanı ihalesi için ortak girişim grubu oluşturdu

36 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle tekrar ihaleye çıkarılan İskenderun Limanı, Türk iş dünyasının iki devini bir araya getirdi.

 

Gemport ve Limar OGG, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Türkiye’nin komşuları açısından son derece hayati konuma sahip olan İskenderun Limanı ihalesine birlikte teklif verdi.

 

Gemport ve Limar OGG, 1992 yılında kurulan, Türkiye’nin ilk özel sektör limanı olan Türkiye İş Bankası Grubu şirketlerinden Gemport ile deniz taşımacılığında 100 yıllık lojistik ve limancılık deneyime sahip Arkas Grubu şirketlerinden Limar tarafından, İskenderun Limanı ihalesi için oluşturuldu.

 

Lojistik ve liman işletmeciliği alanında Türkiye’nin en deneyimli iki şirketin bir araya gelmesiyle oluşturulan Gemport-Limar OGG, ihalenin kazanılması halinde İskenderun Limanı’nda hızla gerçekleştirilecek yatırımlarla kapasitenin artırılmasını, bu yolla da istihdam ve ekonomiye büyük bir katkı sağlamayı amaçlıyor.

 

GEMPORT:

 

Türkiye’nin ilk özel limanı olarak 1992 yılında Gemlik Körfezi’nde kurulan Gemport, ana faaliyet alanı olan Konteyner, araç ve genel kargo liman hizmetlerinin yanı sıra Gemlik Körfezi ve Mudanya bölgesinde tüm limanlara kılavuzluk ve römorkör hizmeti de veriyor. Gümrüklü ve gümrüksüz olmak üzere toplam 636,000 m2 alanda açık ve kapalı antrepoları ile faaliyet gösteriyor. Konteynır terminalinde ise 450 bin teu/yıl kapasiteye sahip bulunuyor. Planlanan rıhtım ve iskele yatırımları ile konteynır yükleme ve boşaltma kapasitenin 600 teu’ya ulaştırılması hedefleniyor.

 

Bir Türkiye İş Bankası Grup Şirketi olan Gemport, iş hacmi bakımından Türkiye’nin en büyük araç terminaline de sahip. Otomobil ihracatının yüzde 38’inin gerçekleştirildiği Gemport Limanı, bu alanda son 3 yıldır Türkiye Limanları içerisinde lider durumda. Öte yandan son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımla iş hacmini yükselten Gemport, 2010 yılının ilk altı ayında limandan yapılan ihracatı da yüzde 36 oranında artırdı.

 

 

LİMAR:

 

Limar, 1996 yılında Arkas Holding bünyesinde limancılık sektörüne yatırım yapan ilk şirket olarak faaliyete geçti. 1998 yılında toplam 441 gemi ve 197.899 TEU'luk bir iş hacmine ulaştı. Limar, İzmir ve Mersin limanlarının işletmecisi olan TCDD ile bu limanlara ait ekipmanların yenilenmesini desteklemek ve hizmet kalitesinin artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla uzun vadeli çalışma başlattı.

 

Bu çerçevede 2002 yılında İzmir limanında iki, Mersin limanında bir adet mobil vinç hizmete sunuldu. 1 Ağustos 2004 itibaryla Limar'ın Ambarlı bölgesi faaliyetleri Marport bünyesine dahil edildi ve Limar Kumport Terminali, Marport Doğu Terminali olarak hizmet vermeye başladı. Marport Limanı,2003 yılında 630 bin teu/yıl olan kapasitesini gerçekleştirdiği yatırımlarla bugün 1,5 milyon teu/yıl kapasiteye yükselterek gerek İstanbul (Marmara) gerek Türkiye’nin en fazla konteyner limanı konumuna ulaştı. Limar İzmir, Gemport, Mersin, Haydarpaşa ve Tekirdağ limanlarında hizmet veriyor.

Editör: TE Bilişim