İskele Olmayınca Turistler Karaya Zor Çıkıyor

Muğla’nın Datça ilçesinde, yirmi yıllık ahşap iskelenin sökülmesinin ardından yerine yenisi yapılmadı.

Yatların yanaşacağı bir iskele olmayınca, turistler ipe tutunarak karaya çıkmaya başladı.

- Muğla’nın Datça ilçesinde, yirmi yıllık ahşap iskelenin sökülmesinin ardından yerine yenisi yapılmadı. Yatların yanaşacağı bir iskele olmayınca, turistler ipe tutunarak karaya çıkmaya başladı.

Datça’da turistik işletmeler ve günübirlik yat sahipleri yat yanaşma ve bağlama iskelesi sorunuyla karşı karşıya kaldı. Hayıtbükü Koyu’na 1994 yılında Muğla Valisi Lale Aytaman tarafından yaptırılan tahta iskele, 20 yıl hizmet verdikten sonra geçen yıl turizm sezonunun sona ermesinden sonra söküldü ancak yenisi bir türlü yapılmadı. Turizm işletmecilerinin tüm girişimleri sonuç vermedi. Mesudiye Mahallesi’nde Hayıtbükü Koyu’nda faaliyet gösteren işletmeler iskele sorununa çözüm bekliyor. Gelen müşterilerini karşılamakta büyük sıkıntı yaşadığını belirten işletme sahiplerinden Ogün Selvili, şöyle konuştu: “Milyonlarca dolar harcayarak ülkemize getirmeye çalıştığımız turistleri burada iskelesi olmayan bir işletmenin sahibi olarak onları karşılamaktan utandığım için Marmaris ilçesinden beton yüzer iskele satın alarak buraya getirdim. Ancak belediye kurulumuna izin vermedi. Bunun üzerine bu yüzer iskeleyi belediyenin kurmasını teklif ettim. Ne hikmetse bu teklifim de kabul edilmedi. Marmaris’ten satın aldığım iskele, bürokrasi yüzünden karada atıl vaziyette. Turistler karaya çıkabilmek için birilerinin kendilerine yardım etmesini bekliyor. Bu şekilde turizm nasıl kalkınacak? Bilen varsa lütfen bana anlatsın.”

TURİSTLER LASTİK BOTLA KARAYA ÇIKIYOR

Hayıtbükü Koyuna gelen yat sahipleri ve turistler, denizden karaya bağlanan bir ipe tutunarak karaya çıkmaya çalışıyor. Yatların kıyıya yanaşamaması nedeniyle, lastik botlara alınan turistler kıyıya belli bir mesafe yanaştıktan sonra ipe tutunarak, işletmecilerin yardımıyla karaya çıkabiliyor.

“HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYORUZ”

Yıllardır tatil için Türkiye’ye geldiklerini anlatan İngiliz Jane Hemilton ise şunları söyledi: "Biz, tatilimizi yıllardır burada geçiririz. Her yıl geldiğimizde burada yat yanaşma iskelesi vardı. Bu yıl geldiğimizde bu iskelenin yerinde olmadığını gördük. Karaya çıkmak için bir hayli uğraştık. Gördüğümüz manzara karşısında gerçekten hayal kırıklığı yaşıyoruz. Çünkü burası tüm yatçıların en çok ziyaret ettiği bir liman. Ancak burada bir iskelenin olmaması karaya çıkmak isteyen turistler için çok zor bir olay. Acilen bir iskele yapılması lazım. Buraya gelen teknelerin bağlama sorunu çözülmezse, yatlar karşıda buraya çok yakın olan Yunan Adalarına gider. Burada turizm biter.”

Editör: TE Bilişim