Marmara Denizcilik firmasına ait Işık 3 Gemisi geçen hafta Gürcistan'da Abhazya Limanı sınırına girdikleri gerekçesi ile tutuklanmıştı. Olay hakkındaki tüm gelişmeleri Marmara Denizcilik'ten Işık 3 Gemisi'nin Armatörü Hidayet Öz denizhaber.com ile paylaştı.  

Armatör Hidayet Öz'den aldığımız bilgiye göre; Türk Bayraklı MV Işık 3 Gemisi 16 Şubat tarihinde Karadeniz Ereğli Limanı'ndan yüklediği alçı yükü ile Sochi Limanı'na gidiyordu. Ancak hava muhalefeti nedeni ile Sochi Liman sınırları içerisinde demirde duramayıp Abhazya sularında 24 Şubat ile 27 Şubat tarihleri arasında demirlemek zorunda kaldı. 28 Şubat tarihinde havanın düzelmesi ile Işık 3 Gemisi Sochi Limanı'na tahliye yapmak üzere yanaştı.  Ancak 2 Mart'ta havanın tekrar kötüleşmesi ile Işık 3 Sochi Limanı'nda barınamayıp tekrar Abhazya sularında demirlemek zorunda kaldı. 7 Mart'ta hava tekrar düzeldiğinde gemi Sochi Limanı'na yanaştı ve tahliyesini bitirdi.

Yaşanan bu olayların ardından 19 Nisan'da Işık 3, Poti-Nemrut destinasyonlu bir yükü yüklemek üzere Poti Limanı'na uğradı. Ancak gemi 25 Nisan'da demirde yanaşma sırası beklerken; gemi personeli, beşer kişilik gruplarla Poti'de Sahil  Güvenlik Askeri Personel tarafından alındı ve sorguya çekildi.

5 Personel için tutuklama kararı çıktı ve para cezası olarak kişi başına 3000 LARI olmak üzere toplamda 15,000 LARI (Yaklaşık USD 9375) Gürcü makamlara ödendi.         

Daha sonra gemi personeli serbest bırakıldığı ve geminin yüklemesi bittiği halde 30 Nisan'da   Sahil Güvenlik ve Liman Başkanlığı tarafından bırakılmadı ve geminin tutuklandığı belirtildi.

"3 gündür limanda yüklü vaziyette bekletilen gemi için günlük 950 USD liman masrafı alınıyor. Konuyla ilgilenmesi için 2 avukat görevlendirildi ve 2 şirket yetkilisi de Gürcistan'a gönderildi" diyen Hidayet Öz; Şu ana kadar limanda tutulan Işık 3 Gemisi için yapılan tüm masrafların 30,000 USD civarında olduğunu söyledi.

Hidayet Öz son olarak şunları belirtiyor; "Türk Bayraklı Gemiler sudan bahaneler ile Gürcistan'da tutuklanıyor. Bizim gemimiz kesinlikle Abhazya'ya yük götürmedi ve oradan da yük yüklemedi. Ayrıca herhangi bir Abhazya Limanı'na da yanaşmadı. Abhazya ile hiçbir ticaretimiz olmadı. Kötü havadan dolayı, eğer gemimiz Abhazya sınırına demirlemiş olmasaydı gemi batacak ve mürettebat da ölecekti. Türkiye Cumhuriyeti devletimizden geminin ve personelin biran önce serbest kalması için yardım bekliyoruz."

Editör: TE Bilişim