ABD'nin doğu kıyılarında şiddetli yağmur ve sert rüzgar eşliğinde ilerleyen Irene kasırgasının milyonluk metropol New York'a ulaştıktan sonra hızını kaybettiği bildirildi. ABD'li yetkililer, kasırganın gücünü kaybederek tehlike düzeyinin daha düşük olduğu tropikal fırtınaya dönüştüğünü kaydetti.

ABD’de en az 12 kişinin ölümüne yol açtığı belirtilen kasırga New York’ta can kaybına neden olmadı. Ancak Manhattan’ın bir bölümü sular altında kalırken, devrilen ağaçlar ve binalardan kopan parçalar ölüm tehlikesi yarattı.

Kasırganın New York'ta on binlerce konutu elektriksiz bıraktığı kentte, metro istasyonları da olası su baskınlarına karşı hizmete kapatıldı. Kasırganın etkili olduğu ABD’nin diğer bölgeleri ile birlikte toplum 3 milyon kişi elektrik kesintilerinden etkilendi.

New York tarihinde ilk kez kentteki 468 metro istasyonunun tümü aynı anda kapatıldı. Ayrıca 324 otobüs hattı kasırga nedeniyle hizmet vermezken, 10 binden fazla uçuş da iptal edildi. Kentteki üç havalimanı da kapalı.

New York'ta daha önce yapılan uyarılar üzerine binlerce kişi güvenli yerlere giderken, birçok semt de belediyenin desteğiyle boşaltılmıştı.

Belediye Başkanı'ndan uyarı

Kasırganın insanların hayatını tehdit ettiğini belirten New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, kent sakinlerinin evlerinden çıkmamalarını istedi.

Özellikle elektrik hatlarının şiddetli rüzgardan etkilenerek yerlerinden sökülmeleri halinde büyük bir tehlike yaşanabileceğini kaydeden Bloomberg, yaklaşık 370 bin kişinin güvenli yerlere tahliye edildiğini ifade etti.

Amerikan haber kanalı CNN'in verdiği bilgiye göre, Irene kasırgası ülkede şimdiye kadar 12 kişinin ölümüne yol açtı. Kuzey Carolina Eyaleti'nde 6, Virginia Eyaleti'nde de 4 kişi kasırga yüzünden hayatını kaybetti.

Maryland Eyaleti'nde bir kadının üzerine ağaç düşmesi sonucu, Florida sahillerinde de 55 yaşındaki bir sörfçünün şiddetli dalgalar nedeniyle öldüğü kaydedildi. Virginia’da ölenlerden birinin 11 yaşında bir çocuk olduğu haber verildi.

ABD Başkanı Barack Obama da acil kriz yönetim ekibiyle toplantı yaptı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama'nın kasırgayla ilgili son gelişmeler, sonuçlarına dair öngörüler ve hazırlıklar konusunda bilgilendirildiği belirtildi.
Editör: TE Bilişim