İran'dan 'taklit' uçak gemisi

Dev Amerikan uçak gemisi Nimitz'in birebir kopyasını üreten İran'ın gemiyi kameralar önünde batırarak kara propaganda yapmayı amaçladığı sanılıyor

İran'ın Amerikan uçak gemisi Nimitz'i kopya ederek bir uçak gemisi projesine başladığı ve bu gemiyi kara propaganda amacıyla kullanmayı planladığı kaydedildi. Amerikan istihbaratı, uydu görüntülerinin İran'ın CVN 68 sınıfı uçak gemisi Nimitz'i taklit ettiğini ve gemideki 68 işaretinin dahi İran gemisinde yer almasının, bunu kanıtladığını ifade ediyor. Ancak Amerikalı yetkililer İran'ın bu sınıfta bir gemiyi tam anlamıyla inşa edebileceğine inanmıyor.

New York Times'ın haberine göre uydular tarafından Basra Körfezi'ndeki bir tersanede geçtiğimiz yaz aylarında görüntülenen geminin orijinalinin üçte ikisi boyunda olduğu ve üstünde uçak maketlerinin bulunduğu belirtiliyor. Amerikalı uzmanlar İran'ın taklit gemisinin bir Hollywood dekorundan öteye geçemeyeceğini ileri sürdü. İran'ın, Batı'yla yürüttüğü nükleer müzakerelerin başarısız olması ve ABD'yle aralarındaki gerilimin artması halinde, "kara propaganda" amacıyla farklı bir senaryoyu hayata geçireceği belirtildi.

5'inci Amerikan Donanması Halkla İlişkiler sorumlusu Jason Salata, İranlıların taklit gemiyi, askeri propaganda yapmak amacıyla televizyon kameraları önünde hava uçuracağını iddia etti. ABD donanmasında yer alan tüm uçak gemileri, teknoloji harikası olan "Nimitz" sınıfında yer alıyor.

Bu zamana kadar inşa edilmiş en büyük gemiler olan 333 metre boyundaki Nimitz'ler, 6 bin personel ve 85 adet savaş uçağı taşıyor. Yüzen kasaba olarak adlandırılan uçak gemileri, iki adet nükleer reaktörle çalışıyor ve saatte 64 kilometre sürat yapıyor. ABD donanmasında 10 adet bulunan gemilerin ortalama ömrünün 50 yıl olduğu belirtiliyor. ABD Donanması'na yıllık maliyeti ortalama 150 milyon dolar olan uçak gemilerinin faaliyet süresi boyunca toplam faturası ise 21.3 milyar dolar... 

Editör: TE Bilişim