İran parlamentosunun Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komitesi,   İran'a yaptırım uygulayan  ülkelere petrol taşıyan tankerlerin Hürmüz Boğazı'ndan geçmesini engelleyecek bir düzenleme taslağı hazırladı. Tasarıyı hazırlayan İran parlamentosu kendisini bağımsız bir güç olarak görmesine rağmen yasama açısından güçlü değil. Yasa tasarıları ülkenin üst yönetimi tarafından sahiplenilmediği takdirde etkili olamıyor. 

İranlı parlamenter İbrahim Ağa-Muhammedi, parlamento haber ajansına dün yaptığı açıklamada "Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komitesi'nde İran'a petrol yaptırımı uygulayan ülkelere petrol tankerlerinin taşınmasını engelleyen bir tasarı hazırlandı... Bu
tasarı İran'ın Avrupa Birliği'nin petrol yaptırımlarına cevap olarak hazırlanmıştır" dedi.


Dünyada ihraç edilen petrolün üçte biri Basra Körfezi'nden geçiyor; Körfez'in Hint Okyanusu'na  açıldığı tek nokta ise Hürmüz Boğazı.

İran'ın ABD donanmasının  yakın gözetiminde olan Basra Körfezi çıkışını kullanan tankerlerin her birinin destinasyonunu nasıl tespit edeceği belli değil.

Körfez bölgesinde konuşlanmış olan Batılı deniz gücü, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Irak'ın ihraç ettiği ham petrolün büyük bölümünün taşındığı bu önemli deniz güzergahının kapatılması girişimlerine  karşı önemli bir koruma  
sağlıyor.

Editör: TE Bilişim