İran Somalili korsanları kullanıyor   

Dökme Kurşun Operasyonu, Gazze kentinin dış mahallerinde olanca şiddetiyle devam ederken İsrail istihbarat çevrelerine yakın Debka sitesi, İran’ın zorda kalan Hamas’ı Somalili korsanlar aracılığıyla silahlandırdığını öne sürdü.

İRAN’ın, İsrail operasyonu yüzünden silah stoğunun yüzde 60’ından fazlasını yitiren Hamas’ı ikmal etmek için, Somalili Müslüman korsanları kullandığı iddia edildi.

İsrail istihbaratına yakın İnternet sitesi Debka’ya göre, Gazze’ye yönelik "Dökme kurşun" operasyonu kapsamında hava, deniz ve karadan yapılan yoğun bombardımanda, Hamas tarafından Mısır’dan silah ve mühimmat kaçırmak için kullanılan tünellerin çoğunun tahrip olması ve ABD, İsrail ve Mısır’ın Gazze’ye giden kara ve deniz yolunu kapatması üzerine, İran, ikmal için alternatif yollar aramaya başladı. Debka, Hamas’a silah dahil her türlü desteği veren İran’ın, ikmal işi için Somalili korsanları parayla tuttuğunu bildirdi. Debka’nın askeri kaynaklara dayanarak verdiği habere göre, İran Hamas’a hızlı bir şekilde silah sağlamak üzere üç yol kullanıyor.

İran kesimi: Süveyş Körfezi’ne gitmek üzere Basra Körfezi’ndeki Bender Abbas limanından çıkan İran gemileri, Somalili korsanları engellemek üzere bölgede bulunan ABD savaş gemilerine yakalanmamak için, Aden Körfezi’ne girmeden silahları Somalili korsanların küçük sürat teknelerine aktarıyor. Bu tekneler, korsanların sıkı bağlarının bulunduğu Eritre’ye gidiyor.

Eritre yolu: Eritre’nin Assab limanına indirilen silahlar, Sudan üzerinden güney Mısır’a getiriliyor. Orada kaçakçılara teslim edilen silahlar, teknelerle Sina kıyılarına bırakılıyor.

 Avrupa yolu: Karadağ ve Hırvatistan limanlarında gemilere yüklenen ve çoğunlukla havan, anti tank ve uçaksavar füzelerinden oluşan kargo, Süveyş Kanalı’nda denize atılıyor. Bu yükler, çevredeki Somalili korsanların sürat tekneleri tarafından alınarak, hedefe ulaştırılıyor.

Sina’daki Bedeviler

Debka’ya göre, bu aşamadan sonra İran silahları Hamas militanlarına ulaştırabilmek için, Sina Çölü’nde yaşayan üç Bedevi kabilesinin işbirliğine ihtiyacı var. Tarabin kabilesi: İsrail ve Gazze sınırının bitişiğindeki bölgeyi kontrol ediyor. Tiyaha kabilesi: Merkezi Sina’yı kontrol ediyor. Azazmeh kabilesi: Sina çölünün kuzeyine, İsrail’in Negev çölü, Ürdün ve Suriye’ye uzanan kesimine hakim. İran silahlarını Gazze’ye ulaştırmak için, zaman zaman insan zinciri oluşturdukları biliniyor.  
 
 
 
 

Editör: TE Bilişim