İran petrolünün sevkiyatı ile ilgili devam eden anlaşmazlıklar sürerken, İran Deniz Kuvvetlerinin BAE'deki Khor Fakkan demirleme bölgesine gelen birkaç gemiye yanaştığı ve Liberya bayraklı bir tanker olan Wila'ya bindiğine dair haberler geliyor.

Dryad, TankerTracker'dan alınan verileri kullanarak yayınladığı ilk raporunda, İran kuvvetlerinin Wila'ya binmeden önce Marshal Island bayraklı MT Freud ve Panama bayraklı MT Chemway Arrow'a da tacizkar tavırla yaklaştığını iddia eden ayrıntılar ekledi.

Bu akşam ABD Merkez Komutanlığı, "Uluslararası sularda, iki gemi ve bir İran helikopterinden oluşan İran kuvvetleri Wila adlı bir gemiye bindi." şeklinde bir video yayınladı.

ABD’nin yayınladığı video, Dryad'ın "İran Deniz Kuvvetleri unsurlarının Wila'ya binmek için hava kuvvetlerini kullanmış olabileceği" raporunu doğruluyor. Olay anında, 8000 DWT kapasiteli tankerin Khor Fakkan Ankrajının 23 deniz mili kuzeybatısında olduğuna inanılıyordu, ancak daha sonra limana doğru ilerlediği bildirildi.

Dryad’ın analizi, geminin, petrol sevkiyatıyla ilgili olarak İran'la doğrudan veya dolaylı olarak başka anlaşmalar yapmış olabilecek bir Yunan nakliye şirketi tarafından yönetildiği için hedef alınmış olabileceğini gösteriyor.

Amerika Birleşik Devletleri son zamanlarda İran'la çalışan nakliye şirketleri üzerindeki baskısını artırıyordu ve İran'la olan ilişkilerinden dolayı Yunan denizcilik şirketleri tarafından yönetilen birçoğu da dahil olmak üzere çok sayıda gemiye yaptırım uyguladı. Haziran ayında, Yunan Armatörler Birliği ABD ile bir araya gelerek yaptırımları aşmak adına daha iyi bir işbirliği sözü verdi ve sonuç olarak gemileri kara listeden çıkarmayı başardı.

Dryad, ‘’İran'ın cevap verebileceği elverişli bir an beklediğini düşünüyordu…. İran, bu gemiyi hedef alarak, İran’la bağlantılı ekonomik faaliyetlere katılma konusundaki istekliliklerinden vazgeçmeye karar veren gemilere açık bir mesaj göndermeye çalışıyor olabilir’’. dedi.

Editör: TE Bilişim