İran Gazze'ye Yardım Gemileri Göndereceğini Açıkladı

Mavi Marmara baskının ardından bu kez İran Kızılayı, deniz yoluyla İsrail’in Gazze ablukasını yarmaya çalışacak. Gemilerin korunmasında İran Devrim Muhafızları’nın da yer alabileceği belirtiliyor.

*İran Kızılayı’ndan üst düzey bir yetkili, Gazze ablukasını yarmak için üç gemi göndereceklerini açıkladı. Abdülrauf Adibzade, Tahran’da yaptığı basın toplantısında bazı yardım gemilerinin bu hafta, her şeyin yolunda gitmesi durumunda da birinin de gelecek hafta yola çıkacağını açıkladı.

Yetkilinin açıklamasına göre yardımların bu hafta sonuna doğru yola çıkması planlanıyor. Adibzade, Uluslararası Kızıl Haç örgütüyle koordine edilecek operasyonun İsrail’i uluslararası hukuk kurallarına uymak ve gemilerin Gazze’ye geçmesine izin vermek zorunda bırakmasını umuyor.

İran Kızılay’ı yetkilisi, ayrıca Mısır’a havayoluyla 30 ton tıbbi malzeme gönderileceğini ve bu yardımın karayoluyla Gazze’ye gönderileceğini sözlerine ekledi. Mısır ve İran arasında diplomatik ilişki bulunmuyor.

İran Kızılayı 2008 yılında da Gazze’ye deniz yoluyla yardım götürmeye çalışmış, ancak İsrail donanması tarafından geri çevrilmişti.

İran’ın açıklamasının ardından CNN televizyonuna konuşan İsrail’in Washington büyükelçisi Michael Oren, Gazze ablukasını yarmaya çalışan tüm gemileri durduracaklarını, içinde yardım malzemesi varsa el konulacağını ve bunları Gazze’ye kendilerinin göndereceğini söyledi.Büyükelçi Oren, ablukayı yarmaya çalışan her gemiye karşı sonuçta İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu belirtti. İsrail büyükelçisi, İran’ın geçmişte de çok sayıda benzer açıklamalar yaptığına, ama çok azını gerçekleştirdiğine dikkati çekti. Michael Oren, ayrıca İran’ın gemilerini Kızıldeniz üzerinden Mısır’ın izni olmadan geçiremeyeceğini belirtti. Oren, Kahire hükümetinin Hamas’la geçinemediğini hatırlatarak, Gazze ablukasının sürmesinde İsrail kadar Mısır’ın da çıkarı olduğunu savundu.

Londra’daki Arap ve İran Araştırmaları Merkezi uzmanlarından Mehrdad Hunsari’ye göre İran, yıllarca Filistinlilerin hamiliğini yapıp son yardımlara bir katkıda bulunmadı, onun için de yalnızca görünüşü kurtarmaya çalışıyor.İran uzmanı, gemilerin yerine ulaşıp ulaşmayacağının bile belli olmadığına dikkati çekmekle birlikte, Tahran hükümetinin son açıklamasıyla Hamas ve Gazze halkına desteğini gösterdiğini belirtti. Uzman onunla birlikte İran’ın bir amacının da insani yardımların geçişine izin vermeyen Mısır’ı güç durumda bırakmak olduğunu kaydediyor. Tüm bunların reklamdan öteye gitmeyeceğine inanan uzman, Devrim Muhafızları’nın eşlik etmesi durumunda da bu gemilerin zaten hiçbir şekilde Gazze’ye varamayacaklarının altını çiziyor.

Kanada Kraliyet Harp Akademisi’nde Siyaset Bilimi profesörü Huşenk Hasanyari de İranlı liderlerin kendi ülkelerinde Gazze yanlısı gösterilere izin vermediği için bu tarz açıklamalarla yetindiği görüşünde.Hasanyari, “Tahran hükümeti Gazze yanlısı sokak gösterilerine izin vermeye kalkarsa bu gösterileri muhalefet yanlılarının istismar etmesinden korkuyor,” diyor. Uzman geçen yılki Kudüs Günü gösterilerinin de muhalefetin eline geçtiğini hatırlatıyor.

Editör: TE Bilişim