Iran’ın ham petrol ihracatı uluslararası ambargodan etkilenmesine rağmen Iran Milli Tanker Şirketi (National Iraninan Tanker Company – NITC) Asya’dan gelen talepleri karşılamak üzere yeni tankerler almakta.

 Clarkson Brokerlik Şirketinden alınan bilgiye göre, NITC 2012 yılının sonunda 317.554 dwt’luk çift cidarlı ‘Carnation’ tankerini Shangai Waigaqiao tersanesinden teslim almıştır.

Bunun yanı sıra, bu yıl Iran’ın iki adet büyük ebatlı petrol tankerini (VLCC – Very Large Crude Carrier) de filosuna kattığı söylentisi bildirilmekte olup, bu durumun gerçekliği henüz kanıtlanmamıştır.

Geçtiğimiz yıl batılı ülkelerin Irana nükleer programını durdurmak üzere uyguladığı ambargo, ülkenin petrol üretimini ve ihracatını azaltmıştır.

Ülkenin petrol üretiminin 2011’de başlayan ambargodan önce 2.2 milyon varilken, şu anda bu rakamın yarıya indiği tahmin edilmektedir. Bu durum birçok kişi tarafından Iran tanker filosundaki gemilerin sayısının azalacağı yönünde yorumlanmıştı.

Fakat, Çin, Hindistan ve Japonya’dan gelen yüksek petrol talepleri dolayısı ile Iran filosunun büyümeye devam ettiği bildirilmektedir. Filonun küçülmesi beklenirken tam aksi meydana gelmiş olup, Iran filosu büyütmeye devam etmektedir. Orta Doğu’nun en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan’ında dış baskılar olmaksızın, petrol üretiminde indirime gitmesi, Büyük Ebatlı Petrol Tankerleri (VLCC) için taşınacak yükü azaltmıştır.

Ortadoğu Körfezi’nden Asya’ya olan ana petrol rotası mevcut gemi sayısının fazlalığından dolayı armatörlere kazanç sağlamamaktadır.

ICAP Denizcilik Firmasına göre büyük ebatlı petrol tankerleri (VLCC) filosundaki büyümenin bu yıl %3.5 civarında olması beklenirken, geçtiğimiz yıl bu rakam %5.9 civarındaydı. RS Platou Şirketi analistleri filonun kullanım oranlarının 2014 yılından itibaren artmaya başlayacağını bildirmiş ve 2013’teki tanker kazançlarının günlük 20.000 $’dan 2015 yılında 43.000 $’a çıkacağını ümit etmektedirler. (07.02.2013 tarihli Lloyd’s List Gazetesi’nden alınmıştır.)

Editör: TE Bilişim