Yetkililer, daha önce dolumu yapılan tankerlerin Irak'a gideceğini, ancak yeni bir karar alınıncaya kadar tankerlere dolum yapılmayacağını belirttiler.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu aşamaya gelinmemesi için yaklaşık 2 aydır sürekli çalıştıklarını, Irak Petrol Bakanı ile görüştüğünü ve her türlü girişimde bulunduğunu söyledi.

Irak tarafına firmaların sevkıyatları kesme kararlılığında olduğunu bildirdiğini kaydeden Tüzmen, şöyle konuştu:

''Bizzat benim ricam üzerine firmalarımız Kurban Bayramı sürecinde Irak'ın petrolsüz kalmaması için sevkıyatlarını sürdürdüler. Ancak ödemelerde herhangi bir gelişme olmaması ve alacakların 1 milyar doların üzerine çıkması üzerine firmalarımız petrol dolum tesislerinden yüklemeleri bugün itibariyle durdurmuş bulunuyorlar.

Irak tarafından ödemelerin yakın bir sürede yapılacağı bilgileri alıyoruz. Ancak firmalarımız bu kararın uygulamaya geçmesini bekliyorlar. Eğer ödemeler gerçekleşirse firmalarımız sevkıyata başlamaya hazırlar.

Biz Irak'ın petrol sıkıntısı çekmesini istemeyiz. Ancak firmalarımızın riski 1 milyar doları aşmıştır ve firmalarımıza söyleyecek herhangi bir şeyimiz de yoktur. Bu şartlar da firmalarımızın herhangi bir sevkıyat yapması mümkün görülmüyor.''

Irak tarafıyla temasların devam ettiğini belirten Tüzmen, daha önce iki ülke arasında imzalanan hükümetlerarası anlaşmaya Irak tarafının uymasını beklediklerini söyledi. Bakan Tüzmen, ''Ödemelerle ilgili bize gelen bilgilerin hemen hayata geçirilmesini umuyoruz, bu gerçekleşirse hiçbir sorun kalmaz'' diye konuştu.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim