İNGİLİZ  ARK ROYAL, ALİAĞA'DA

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / 1980 yılında, denize indirildikten sonra İngiliz Donanması'nda 30 yıl hizmet veren ve Bosna ile 2003 Irak Savaşları'nda görev yapan HMS Ark Royal adlı uçak gemisi, sökülmek üzere İzmir'in Aliağa ilçesindeki gemi söküm tesislerine getirildi.

İngiltere Savunma Bakanlığı, öngörülenden 5 yıl erken 'emekliye ayrılan ve 2011'de görevini sonlandırıldıktan sonra gezici hastane, helikopter pisti hatta kumarhane olarak kullanılması gündeme gelen ancak ekonomik nedenlerden dolayı yetkililerin daha fazla masraf yapamayacaklarını belirtmesi üzerine gemiyi elden çıkarma kararı aldı.
1981'de denize indirildiğinde donanmanın en büyük gemilerinden biri olan Ark Royal, Türk gemi söküm şirketi Leyal tarafından 10 milyon TL'ye satın alındı.   Satışın gerçekleşmesinden sonra geçen Mayıs ayında İngiltere'nin Portsmouth limanından İngilizlerin gözyaşları içinde  son yolculuğuna törenle uğurlanan 30 metre genişliğinde 219 metre uzunluğundaki 22 bin tonluk HMS Ark Royal isimli uçak gemisi, iki bin mil yol kat ederek 22 günde Aliağa'ya geldi.
Gerekli incelemelerin ve resmi işlemlerin tamamlanmasının ardından geminin sökümüne başlanacağını belirten Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, "İngilizlerin ağlayarak Türkiye'ye gönderdiği savaş gemisi, 22 günlük yolculuğun ardından Aliağa gemi söküm tesislerine geldi. HMS Ark Royal, 219 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde  16 bin safi demir ağırlığında olan bir gemidir. Böyle bir gemiyi Türkiye olarak aldığımız için çok mutluyuz. Bu başarı uluslar arasında Aliağa Gemi Söküm ve Sanayiciler Derneği'nin hangi platformda, hangi sınavları geçerek hangi noktaya geldiğinin göstergesidir. Bu anlamda camiamız adına çok mutluyum" dedi.
Geminin uluslararası standartlara uygun bir şekilde Türkiye'ye geldiğine dikkat çeken Şimşek, şunları söyledi: "Gemi, Türkiye'ye ülkeler arasında Çevre bakanlıklarının gerekli incelemeleri ve onayı ile getirilmiştir.Gemi Türkiye'ye getirilmeden önce tüm elektronik, silah ve  içinde bulunduğu tehlikeli atıklardan arındırıldıktan sonra yola çıkarıldı. Bu  ülkemizin ve sektörümüzün güven  ve sağlam iş yaptığımızın göstergesidir.Böyle bir geminin Türkiye'de sökülmesi gelecekte  diğer savunma ülkelerinde söküme hazırlanan gemilerinde Türkiye'ye getirilmesi adına bir teminattır.Bu girişim  Avrupa'da sektörümüze rakip ülkeler nezdinde önem arz etmektedir."
Editör: TE Bilişim