SeaNews Turkey’de yer alan habere göre, İngiliz Deniz Hukukçusu Barrie Youde, İngiltere’de mevcut kılavuzluk idaresinin hatalı bir sisteme dayandığını ve eski sisteme reform yapalım derken daha kötü hale getirilmiş olduğunu söyledi. 

Barrie Youde bu açıklamalarını  kamuoyunun dikkatinin ismi açıklanmayan Southampton Kılavuz Kaptanının limandan kalktıktan sonra aşırı yan yatan Hoegh Osaka adlı araba gemisini kurtarma amaçlı karaya oturtmasına odaklandığı bir dönemde yaptı. 

Konuyla ilgili açıklamasında, İngiltere Kılavuz Kaptanlar Derneği (UKMPA) Başkanı, Don Cockrill şunları söylemişti: "İşler çok daha kötü olabilirdi; kılavuz kaptanın  hızlı düşünmesi, kararı ve eylemleri olayın büyük bir felaketle sonuçlanmasını önledi."

Barrie Youde, kafalarında ticaret olan liman otoriteleri tarafından işletilen İngiliz kılavuzluk hizmetlerinin, bir kamu hizmeti olan kılavuzluk  ile ilkesel olarak uyumsuzluk içerisinde olduğunu belirtti.

Barrie, tatmin edici bulunmayan 1913 Yasasının bile en azından, her yerel kılavuzluk otoritesinin hesaplarını her 3 yılda bir Parlamentoya bildirmesini öngördüğünü söyledi.

"1913 kanunun yürürlükten kaldırılması üzerine, eski yerel kılavuzluk idareleri kaldırıldı ancak bunları yerine kimseye hesaplarını sunmayan liman yetkilileri konuldu” New York deniz hukukçusunun görüşleri bu şekilde.  

Barrie Youde; "Çoğu liman otoriteleri ticari odaklı faaliyet yürütüyor, Parlamentoya hesap yükümlülüğü olmaksızın takdir yetkisi ile zorunlu kılavuzluk hizmetlerini vermekte ve ücret uygulamaktadır” dedi. 

Youde, açıklamalarında "Ticarette esas ilke varlıkların kendi avantajına kullanılmasıdır. En az harcama ile mümkün olan en yüksek getiriyi elde etmek her ticari müessesenin ana ilkesidir”  görüşünü dile getiriyor.

Youde’a göre “Bu ilke, kılavuzluk hizmetlerinin var oluş sebebi olan kamu çıkarlarının korunmasına kaynak ayırmaz. Kamuya hesap verme yükümlülüğünden kurtulan her ticari işletmenin yapacağı doğal olarak budur”. 

1987 Kılavuzluk Kanunu ile İngiltere’de kılavuzluk hizmetleri liman idarelerine verilmişti. 

Editör: TE Bilişim