İngiliz mahkemesinden 'erken teslim tazminatı' kararı

Ülgener Hukuk Bürosu Başkanı Prof. Dr. Fehmi Ülgener, İngiliz Mahkemesi'nin North Prince davası kararının çok önemli ve bağlayıcı içerikte olduğunu söyledi.

Gemilerin zaman bağlantılı kiralanmalarına ait yapılan sözleşmelerde geminin erken iade edilmesi konusuyla ilgili olarak İngiliz Mahkemesi'nin ‘Erken Teslim Tazminatı' bağlamında kararını ilan ettiğini belirten Prof. Dr. Fehmi Ülgener, mahkemenin alt taşımalar konusundaki North Prince davası kararının, alt kiracının gemiyi erken teslim etmesi ile birlikte üst kiracının-disponent owners uğradığı zarara ilişkin tazminatın hesaplanması konusuna açıklık getirdiğine işaret etti.

Ülgener şöyle devam etti: "Üzerinde durulması gereken husus, üst kiracının da gemiyi aynı tarihte donatana iade etmiş olmasıdır. Ancak donatan ile üst kiracı arasında konunun ne şekilde çözülmüş olduğu incelemekte olduğumuz kararın dışındadır, burada tartışılan üst kiracının uğramış olduğu zarar ve alt kiracının ödeyeceği tazminatın hesaplanmasıdır."
 
Karar Londra hâkimlerini bağlar

North Prince gemisi olayında üst kiracı tarafından 27 Haziran 2009 tarihine kadar zaman üzerinden tahsis edilmiş ve aynı zaman dilimi için bir alt taşıma sözleşmesi yapılarak alt kiracıya teslim edilmiş olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ülgener şu değerlendirmeyi yaptı:

"Fakat alt kiracı gemiyi 5 Ocak 2009 tarihinde iade etmiş, bu durumda üst kiracı da gemiyi aynı tarihte donatana teslim etmiştir. Buna bağlı olarak üst kiracının bu suretle uğradığı kayıpların hesaplanması konusunda alt kiracı arasında uyuşmazlık çıkmış ve konu tahkime taşınmıştır. Temyiz mahkemesi bu iddiayı reddetmiş ve hâkimin haklı olarak fiili kazanç hususuna ilişkin olarak mevcut piyasa değerini göz önüne almış olduğunu belirterek, aynı şartlara sahip diğer olaylarda da zararın doğru ölçüsünün, Elena D'Amico davası verilen karar paralelinde olması gerektiğine karar vermiştir."

Uygulamada erken teslimlerin 2008 ve 2009 yıllarındaki artışı göz önünde bulundurulduğunda, bu kararın etkisinin geniş olacağını kaydeden Ülgener, "Daha üst bir mahkeme bu konu hakkında karar vermediği takdirde yahut verinceye kadar, bu karar Londra hâkimlerini bağlar nitelikte kabul edilecektir."

Editör: TE Bilişim