İnek Sattıran 'HES' Mücadelesine Ödül

Rize'nin Küçükçayır Köyü'nde yapımı planlanan hidroelektrik santral projesinin ilk bilirkişi incelemesi için ineğini satan, ikincisi için de banka kredisi kullanarak açtığı davaları kazanan 69 yaşındaki Kazım Delal, Türkiye Barolar Birliği tarafından bu yıl ilk kez verilen, 'Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülü'ne layık görüldü.

Kazım Delal'in mücadelesi, Rize'nin kent merkezi ile 10 ilçede oturan 300 bin kişinin ihtiyacını karşılayan içme suyu tesislerinin de bulunduğu Salarha Vadisi'ndeki Küçükçayır Köyü'ne, 9 megavat kurulu gücündeki Ambarlık Regülatörü ve hidroelektrik santral projesinin yapımının planlanması ile başladı. HES projesinin yapımını önlemek için dava açan Kazım Delal, mahkemenin bilirkişi incelemesi için talep ettiği 4 bin 500 lirayı, ahırındaki ineğini satarak ödedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı aynı proje için o dönem 'ÇED gerekli değil' kararı verdi. Kazım Delal bu kez de bakanlığın verdiği kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yeniden dava açtı. Davada yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme , Kazım Delal'den yapılacak ikinci bilirkişi incelemesi için 4 bin 500 lira ödemesini istedi. Delal bu kez paranın bir bölümünü çocuklarının birikimlerinden sağladı, bir miktar da bankadan kredi çekerek bilirkişi harcını yatırdı. İki yıl süren mahkeme sonucunda davayı kazanan Kazım Delal HES projesini iptal ettirdi.

"DOĞAL YAŞAMA SAHİP ÇIKMA ADINA GÖREVİMİ YAPTIM"

Kazım Delal, Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından bu yıl ilk kez verilen, 'Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülü'ne layık görüldü. Ankara 'da aldığı ödülü en büyük destekçisi olduğunu söylediği eşi Ayşe Delal'e adayan Kazım Delal, doğasına ve suyuna sahip çıkmaya devam edeceğini söyledi. Delal, şöyle konuştu: "Mücadelemizi ödül almak veya başka maceralar peşinde koşmak için sürdürmedik. Doğal yaşam alanlarına sahip çıkmak anlamında görevimi yaptım. Bu çerçevede bize layık görülen ödülü en büyük destekçime, eşime adıyorum. Bu süreçte her zaman yanımızda olan, bizim sesimiz, gözümüz, kulağımız olan Derelerin Kardeşliği Platformu'nu da unutamam. Hiçbir çıkar, menfaat gözetmeden her yerde mücadele ediyorlar. Ödül, teşekkür gibi bir beklentileri de yok. Biz de aynıyız. Bizim yaşayacak başka yerimiz, yurdumuz yok. Yakamızı bıraksınlar artık."

Editör: TE Bilişim