İnebolu'da petrol heyecanı      
 
Karadeniz'in incisi İnebolu'da petrol arama çalışmaları başlayacak. Petrol bulunursa ilçe ihya olacak ancak bulunmazsa da kazanacak. Çünkü aylar sürecek petrol arama platformunda çalışacak personel ve onların yiyeceğinden eğlencesine kadar tüm ihtiyaçları İnebolu'dan karşılanacak...

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Karadeniz'de petrol ve doğal gaz aramak için anlaşma imzalayan Brezilyalı petrol şirketi Petrobras'ın Türkiye Genel Müdürü Hercules Tadeu F. Da Silva, Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde incelemelerde bulundu.

Genel Müdür Silva, İnebolu Kaymakamı Dr. İlhan Karakoyun, Belediye Başkanı Engin Uzuner ve Liman Başkanı Ergün Kayalı'yı makamlarında ziyaret etti.
Ziyaretlerinin ardından yapan da Silva, Karadeniz'deki sondaj çalışmalarına aralık ayında başlamayı planladıklarını belirterek, Sinop'un 138 mil açığında konuşlanacak platforma personel ve malzeme transferlerinin İnebolu Limanı'ndan sağlanacağını belirtti.

Limanın kullanımı için İnebolu Belediyesi ile mutabık kaldıklarını belirten da Silva, “Eğer burada petrol bulabilirsek İnebolu'nun çehresi olumlu yönde değişir. Birçok iş imkanı doğacak ve aynı zamanda çeşitli tesisler kurulabilir. Bu sırada halkın normal düzenini bozmamak için elimizden geleni yapacağız. Burada herkesi memnun edecek şekilde bir çalışma yapacağız” dedi.

“GÜNLÜK MALİYET 1 MİLYON DOLAR”

Karadeniz'deki sondaj çalışmalarının kendilerine çok pahalıya mal olacağını ifade eden da Silva, bu riski göze aldıklarını söyledi.

Hercules Tadeu F. Da Silva, “Karadeniz daha önce keşfedilmemiş bir bölge olduğundan petrol ve doğal gaz rezervini tam olarak bilemiyoruz. Karadeniz'de petrol ve doğal gaz bulma ihtimalimizi yüzde 20 olarak görüyoruz. Sondajın maliyeti çok pahalı. Sondaj çalışmasının kesin olmamakla birlikte 6-7 ay kadar süreceğini tahmin ediyoruz. Sondajın bize bir günlük maliyeti 1 milyon doları buluyor. Yüzde 20'lik bir ihtimale karşı bile bu riski göze aldık” diye konuştu.

İnebolu'ya 160 deniz mili uzakta çalışacak platforma İnebolu Limanı'ndan gemilerle 18 saatte ulaşılacak. Platformda çalışacak personel ve kullanılacak tüm malzemeler İnebolu Limanı'ndan sevk edilecek. Norveçli Ocean Rig şirketinden kiralanan Leiv Ericsson adlı platform, bu yılın aralık ayında petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına başlayacak.


 
 

Editör: TE Bilişim