İnebolu Limanı'nda, Denizdeki Kuvayı Milliye ve İnebolu Paneli gerçekleştirildi.

Dolmabahçe ve Kastamonu Rotary kulüpleri tarafından düzenlenen panel öncesi İnebolu Limanı'nda tören düzenlendi. Dolmabahçe Rotary Kulübü Başkanı Eyüp Kömeçoğlu, burada yaptığı konuşmada, paneli Türk-Rus ilişkilerine katkı sunmak, kurtuluş mücadelesinde önemli görev üstlenen İnebolu ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Milli Mücalede'nin seyrinin değişmesinde İnebolu'nun çok önemli yeri bulunduğunu vurgulayan Kömeçoğlu, "Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele'nin en kritik günlerinde, 'Gözüm Sakarya'da, kulağım İnebolu'da' diyerek ilçemizin üstlendiği stratejik görevin önemine vurgu yapmıştır. Bu nedenle İnebolu, Milli Mücadele'de önemli bir yere sahiptir." dedi.

Yerel tarih araştırmacısı Mustafa Fakazlı'nın konuşmasının ardından şehitler için denize çelenk bırakıldı. Limandaki tören, İnebolu Belediyesi Heyamola ekibinin gösterisiyle sona erdi. İnebolu Türk Ocağı Konferans Salonu'nda düzenlenen panelin moderatörlüğünü ise emekli amiral Cem Gürdeniz yaptı. Gürdeniz, Atatürk'ün 26 Nisan 1920'de Sovyetler Birliği'nin kurucusu Lenin'e yazdığı mektubun ardından Rusya'nın Batum, Tuapse ve Novorossiysk limanları üzerinden İnebolu, Trabzon ve Samsunlimanlarına 1920-1922 yıllarında 300 bin ton harp malzemesi gönderdiğini söyledi. Bunların batı cephelerine taşınmak üzere Doğu Karadeniz limanlarından deniz yoluyla İnebolu'ya getirildiğini anlatan Gürdeniz, "İrili ufaklı bu tekneler, Kurtuluş Savaşı'nın sadece demirini değil, aynı zamanda bağımsızlık, hürriyet ve ulusal onur ateşini de taşıdı." ifadesini kullandı.

Yerel tarih araştırmacısı Mustafa Fakazlı'nın konuşmasının ardından şehitler için denize çelenk bırakıldı. 

Editör: TE Bilişim