IMTM 2009 İstanbul Sempozyumu Başladı

Türkiye ve Akdeniz ülkelerinden 40 seçkin uzman davetlinin katıldığı Akdeniz Deniz Taşımacılık Enstitüsü Uluslararası İstanbul Sempozyumu başladı. Dün yapılan oturumlarda önemli bildiriler sunuldu.

Sempozyumun açılış konuşmaları DTO Genel Sekreteri Murat Tuncel; Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli; Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Christine Moro ve IMTM Başkanı Christian Scapel tarafından yapıldı.

Akdeniz'deki petrol ve gaz taşımacılığının durum tesbiti ve geleceğe yönelik eğilimlerin araştırıldığı, ayrıca taşımacılığın çevresel etkileri ve deniz emniyeti için oluşturduğu risklerin değerlendirildiği sempozyumda akademik değerde kaliteli bildiriler sunuldu.

Türkiye'den bildiri sunan Prof. Bayram Öztürk, Kaptan Cahit İstikbal, Osman Güngen ve Serkan Karataş da diğer Akdeniz ülkelerinden gelen uzmanların büyük beğenisini kazanan bildiriler sundular.

Sempozyum ilk gün kapanış sonrası Fransa Başkonsolosu Christine Moro; sempozyuma katılan uzmanlar onuruna İstiklal Caddesindeki Fransız Sarayında bir kokteyl verdi.

Kokteyle denizcilik basını temsilcileri de katıldı.

DTO Meclis Salonunda düzenlenen sempozyum yarın da devam edecek. Katılımcılar akşam Taşkent 2 teknesiyle boğaz turu yapacaklar.

Sempozyumun Türkiye ayağı organizasyonu Lojitürk tarafından yapılıyor.

IMTM Başkanı Prof. Christian Scapel

 

Doğa Savaşçıları Derneği Başkanı Zafer Murat Çetintaş da katılımcılar arasındadı. Çetintaş; gelişmiş AB ülkelerinin petrol rafinerilerini az gelişmiş ülkelere kaydırma yönündeki politikalarına tepki gösterdi.

 

Açılış konuşmasını DTO Genel Sekreteri Murat Tuncel yaptı. Tuncel; Fransa'nın Türkiye'nin dış ticaretinde 3. sırada önemli bir ülke olduğunu belirtti.

 

 

 

İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Nil Güler de katılımcılar arasındaydı.

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli sempozyumuın açılış konuşmasını yaptı.

 

Fransa İstanbul Başkonsolosu Christine Moro sempozyumu Türkiyê'de düzenleyenlere teşekkür etti.

 

Akdeniz Çanağında Enerji Jeopolitiği/Bernard A.M. Dreyer/Gemi brokeri ve uluslar arası ulaştırma ve ticaret danışmanı.

 

 

 

Akdeniz’de petrol ve gaz trafiği: Veriler ve Öngörüler/Paul Tourret/ISEMAR Direktörü,Nantes

 

Akdeniz’de Deniz Taşımacılık Emniyeti: Devletlerin ve AB’nin Sorumlulukları/Gilles Bergot/AB Komisyonu Deniz Taşımacılığı ve Emniyeti Bölüm Başkanı/Brüksel Bergot, AB'nin denizcilik politikları ile ilgili yeni önemli değişiklikler konusunda bilgi verdi.

Prof. Bayram Öztürk; Türk Boğazlarından geçen tanker trafiğinin çevre isin taşıdığı riske dikkat çekti. Profesöz Öztürk akıcı Fransızcasıyla da dikkat çekti.

Kaptan Cahit İstikbal Türk Boğazlarında kılavuzluk ve VTS Hizmetleri hakkında bilgi verdi.

 

Osman Güngen; Akdeniz Çanağında tanker taşımacılığı konusunda bildirisini Fransızca olarak sundu.

 

 

İstanbul Liman Başkan Yardımcısı Serkan Karataş, limanda yapılan hizmetleri anlattı.

 

 

 

 

 

 

 

Fransız Sarayındaki kokteylde bir konuşma yapan Başkonsolos Christine Moro; Kanuni Sultan Süleyman zamanında başlayan Türk-Fransız dostluğunun güçlü temelleri olduğuna değindi.

 

 

DTO Genel Sekreteri Murat Tuncel'e "Marsilya Limanı" kitabı hediye edildi.

AB Komisyonu Deniz Taşımacılığı ve Emniyeti Bölüm Başkanı Gilles Bergot; Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı Kaptan Cahit İstikbal; DTO Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Ertan AB Denizcilik politikaları hakkında değerlendirmelerde bulundular.

Editör: TE Bilişim