IMPA 2010 Genel Kurulunun Ardından

IMPA 2010 Genel Kurulu Avustralya'nın Brisbane kentinde yapıldı. Toplantılar önceki gece verilen gala yemeğiyle sona erdi.

Toplantılarda Türkiye, 4 yıllığına yeniden Başkan Yardımcılığı görevine seçildi.

IMPA 2010 Genel Kurulu, Brisbane Convantion Center'da 15 Kasım 2010 sabahı yapılan törenlerle başladı.

Törenlerden 2008 yılında yapılan  bir önceki genel kuruldan önce görev başında yaşamını yitiren kılavuz kaptanlar anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Türkiye'den meslek şehidi kılavuz Kaptan Fahrettin Aksu'nun fotoğrafı da ekrana yansıtılarak dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen 250 civarında kılavuz kaptan ve aileleri mesleklerini yaparken yaşamını yitiren kılavuz kaptanlar anısına saygı duruşunda bulundular.

Daha sonra Avustralya'nın yerlileri olan Aborjinler kendi  özel enstrümanları eşliğinde yerel danslarını yaptılar ve ateş yakma yöntemlerini katılımcılarlarla paylaştılar.

Sabah oturumunda konuşan IMPA Başkanı Mike Watson; dünyanın çeşitli bölgelerinde kılavuzlukta yaşanan sorunlara değindi. Özellikle kılavuz kaptanların meydana gelen deniz kazalarından sonra kriminalizsayona uğramaları konusuna değinen Mike Watson, Kaptan Cahit İstikbal tarafından yönetilecek olan kılavuzlukta kriminalizasyon oturumunun bu açıdan önem taşıdığını söyledi.

Dünyanın her yerinde kılavuz kaptanların bölündükçe zayıfladıklarını ve tehlikelere açık hale geldiklerini vurgulayan Watson; kongrenin de teması olan "Dünya Kılavuz Kaptanları Birlikte" sloganına dikkat çekerek kılavuz kaptanların her ne koşul altında olursa olsun birlikteliklerini daima muhafaza etmelerini istedi.

Joe Angelo'nun konuşması

Hein Mehrkens anısına geleneksel olarak her genel kurulda yapılan konuşmayı bu kez Bağımsız Tanker Sahipleri Uluslararası Kuruluşu (Intertanko) Genel Direktörü Joe Angelo gerçekleştirdi. Angelo; "İyi ilişkiler kurmak" başlığı altında yaptığı sunumunda IMPA ve Intertanko'nun tüm endüstriye örnek olacak bir iyi ilişki içerisinde olduklarını bunu gerçekleştirmek için de bir plan dahilnde hareket ettiklerini belirtti.

Karşılıklı güven olmadan iyi ilişki kurmanın kişiler arasında da kurumlar arasında da mümkün olamayacağını belirten Angelo, kurumların da insanların da birbirlerinin neden kaygı duyduklarını anlayarak karşılıklı güven geliştirmeleri ve bu şekilde ancak her iki tarafın da kazanacağı win-win durumunun gerçekleşebileceğini anlattı.

Angelo; IMPA'nın desteklediği kılavuzlukla ilgili tek uluslararası doküman olan IMO'nun 960 sayılı kararını Intertanko olarak da desteklemeye karar verdiklerini, bu kararı yetersiz bulan ICS'in Köprüüstü Kaynakları Yönetimi el kitabından (Bridge Resource Management Handbook) Intertanko'nun adını ve logosunu geri çektiklerini ve bu yayını desteklemeyi sürdürmeyeceklerini vurguladı.

Angelo; IMPA ile karşılıklı güvene ve iyi ilişkiye dayanan bir memorandumu başkanlar olarak imzaladıklarını söyledi.

Seçimler

Yapılan seçimlerde Türkiye'den Kaptan Cahit İstikbal sürdürmekte olduğu Başkan yardımcılığı görevine 4 yıllığına yeniden seçildi. İstikbal, seçimden sonra diğer ülkelerden gelen kutlamaları kabul etti.

IMPA içerisinde iki komitenin başkanlığını yürüten İstikbal, yarın ve Cuma günü bu komitelerle ilgili görüşmelerin yapılacağı oturumları yönetecek.

3. Kez seçildi

Kaptan Cahit İstikbal, IMPA'daki Başkan Yardımcılığı görevine üst üste 3. kez seçilerek önemli bir başarıya da imza attı.

İstikbal; böylelikle 2014 yılında Panama'da yapılacak olan Genel Kurula kadar Başkan yardımcılığı görevini sürdürecek.

DenizHaber'e açıklamada bulunan İstikbal; bundan sonra Panama'da hedefinin başkanlık olduğunu, artık Başkan Yardımcılığı için 4. dönem aday olmayı düşünmediğini söyledi.

İstikbal; kendisine inanan ve  destekleyen tüm Kılavuz Kaptan meslektaşlarına, ayrıca kendisine destek olan Genel Müdür Kaptan Salih Orakçı başta olmak üzere Kıyı Emnyeti Genel Müdürlüğü yönetimine ve ayrıca yine kendisini destekleyen Genel Müdür Kaptan Aykut Erol nezdinde Deniz kılavuzluk A.Ş. yönetimine de ayrıca teşekkür etmek istediğini belirtti.

Kılavuz Kaptanlar ve Kriminalizasyon

Toplantılarda 16 Kasım Salı günü Kılavuzluğun Güncel Sorunları konulu paneli Türkiye'den kaptan Cahit İstikbal yönetirken yine Türkiye'den Kaptan Aykut Erol bu panelde konuşmacı olarak katılarak kılavuzlukla ilgili deneyimlerine dayanan bilgileri aktardı. Bu panele Japonya'dan Kaptan Takaaki Murase, Arjantin'den kaptan Pablo Pineda, Avustralya'dan Kaptan Steve Pelecanos konuşmacı olarak katıldılar.

18 Kasım Perşembe günü yapılan Kılavuz Kaptanlar ve Kriminalizasyon panelinde IMPA içerisinde Kriminalizasyon Komitesi Başkanlığını yürüten Kaptan Cahit İstikbal yaptıkları çalışmaları anlattı.

Eski Yunanistan'da Farmakos adı verilen kişilerin bulunduğunu anlatarak sözlerine başlayan İstikbal; Farmakos adının hiç bir günahları olmadığı halde şehir halkının ve politikacıların kendi vicdanlarını rahatlatmak için ülkede seçtikleri ve kötü güden herşeyden suçlu ilan ettikleri kişilere verildiğini anlattı.

Bu kişilerin şehir duvarları dışına götürülerek taşlandığını belirten İstikbal; bugün dedeniz kazalarında ilahların kurban istediklerini ve denizcilerin günah keçisi ilan edilerek vicdanların rahatlatılmaya çalışıldığını, IMO Genel sekreteri Mitropoulos'un da yaptığı pek çok konuşmada denizcilerin günah keçisi ilan edilmeleri konusuna dikkat çektiğini bildirdi.

İstikbal; kılavuz kaptanların yüksek riskli deniz alanlarında görev yaptıklarına dikkat çekerek, "Limanlar, dar su yolları ve nehir ağızları gibi riskli bölgeler aynı zaamanda kamuoyu hassasiyetinin en yüksek olduğu bölgelerdir. Açık denizlerde meydana gelen bir deniz kazası bu derece dikkat çekmezken yüksek riskli deniz alanlarında meydana gelen kazalar kamuoyunun büyük tepkisine neden olmaktadır. Elbette ki kamuoyunun kılavuz kaptanlardan beklentileri büyüktür. Ne var ki bir kaza durumunda bu büyük beklenti bir tepkiye de dönüşebilmekte ve pek çok kez kılavuz kaptanın bir hatası olmadığı halde veya bu araştırmanın sonuçlanması beklenmeden suçlu ilan edilebilmektedir. Oysa yüksek riskli deniz alanlarında görev yapan kılavuz kaptanın morali yüksek olmak zorundadır. Onun üstüne bu tedirginliği yüklemek gelecekteki kazaları önlemek adına olumlu katkı yapmaz. Elbette ki kılavuz kaptan için yargı bağışıklığı istemiyoruz, ama yargısız infaz da istemeyiz" dedi.

İstikbal, katılımcılardan gelen bir soru üzerine IMPA'nın kriminalizasyon konusunda üye ülkeler ile işbirliği halinde çalışmalarını yürüttüğünü söyledi. Bu konuda Mitropoulos'un açıklamaları paralelinde bir karar da çıkartabileceklerini belirten İstikbal; IMPA'nın temel ilkesinin ülkelerin iç işlerine ve iç hukukuna karışmamak olduğunu belirterek, "ancak görüşlerimizi üye ülkeden talep gelmesi halinde veya durumun tüm kılavuz kaptanları ilgilendireceğini yönetim kurulumuz takdir ettiğinde açıklayabiliriz" dedi.

İstibal; tüm üye ülkelerin IMPA ile her konuda aktif işbirliğini sürdürmeye devam etmelerini istedi.

H

 

 

Kongre Organizasyon Komitesi başkanı ve IMPA Başkan Yardımcısı Steve Pelecanos ilk konuşmayı gerçekleştirdi.

Avustralya Kılavuz Kaptanlar Enstitüsü (AMPI) Başkanı Peter Liley, konuklara hitaben konuşma yaptı.

İspanya'nın IMO Daimi Temsilcisi Manuel Nogueira IMPA'nın Fahri Başkanı İspanya Kralı Juan carlos'un mesajını kılavuz kaptanlara iletti.

 

Türkiye Delegasyonu: kaptan Aykut Erol ve eşi Oya Erol

Türkiye Delegasyonu: kaptan İsmail Akpınar ve eşi Hatice Akpınar

 

 

Türkiye Delegasyonunun açılıştaki en genç üyesi Deniz İstikbal kongrenin maskotu oldu. Diğer delegasyonlar Deniz'le birlikte fotoğraf çektirdi.

IMPA Başkanı Mike Watson kılavuz kaptanlardan ne koşulda olursa olsun birlikteliklerini bozmamalarını istedi.

 

 

Hein Mehrkens anısına konuşmayı bu yıl INTERTANKO Genel Direktörü Joe ngelo yaptı.

IMPA Başkanı Mike Watson, Joe Angelo'ya anı hediyesi takdim etti.

 

 

Editör: TE Bilişim