Gönüllü “IMO ÜYE DEVLET DENETİM PROGRAMI” (VIMSAS) Zorunlu Oluyor

Ülkemizin de gönüllü olmaya karar verdiği VIMSAS uygulaması, 23 Kasım – 4 Aralık 2009 tarihleri arasında Londra’da yapılan IMO 26nci Genel Kurulu’nda zorunlu hale getirildi.

IMO Genel Sekreteri E. MITROPOULOS tarafından Genel Kurul’a sunulan taslak karar kabul edilerek VIMSAS uygulamasının 2013 yılında zorunlu IMO enstrümanlarına dâhil edilmesi ve 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren zorunlu olarak uygulanmasına karar verilmiştir.

IMO bu uygulama ile IMO üyesi devletlerin taraf oldukları IMO zorunlu enstrümanları ile bunlara bağlı tavsiye kararlarına uyumunun ne derecede olduğunun tespiti ile IMO’ da geliştirilen kuralların tüm üye ülkeler tarafından küresel çapta tutarlı ve harmonize bir şekilde uygulanmasını hedeflemektedir. Bu kapsamda uygulamadaki eksikler de tespit edilerek, uygulanmasında zorluk yaşanan kuralların yeniden gözden geçirilmesine olanak sağlanacaktır. Uygulama gönüllü üye devletlere VIMSAS kapsamı içerisindeki zorunlu kuralların ic hukuk sistemlerine dahil edilmeleri ve nasıl uyguladıkları konusunda bir değerlendirme fırsatı sunmaktadır.

IMO uygulamanın zorunlu hale gelmesi ile her yıl 24 üye devleti denetlemeyi planlamaktadır. Daha önce yayınlanan özet denetim raporları dikkate alındığında Türkiye olarak taraf olduğumuz sözleşmelerin, eklerinin ve değişikliklerinin iç mevzuata aktarılması ve uygulanması, raporlamalar ve bildirimler, deniz kazaları, eğitim, idarenin tasarrufuna bırakılan hükümler vb. gibi konularda önemli eksikler çıkabileceği öngörülmektedir. Bunun yanında VIMSAS denetimine girmemiz halinde (Paris Memorandumunda Beyaz Listede kalmak şartı ile) şirket ve gemi performansı iyi olan gemilerimiz 2011 de uygulanmaya başlayacak Paris Memorandumunun yeni denetim rejiminde denetim aralıklarını 24 ile 36 ay arasına çıkartabilecektir.

Editör: TE Bilişim