IMO Üye Devlet Denetim Programına Yeniden Başladı – İlk Deneti Türk Baş Denetmen Yapacak!

Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO, 2006 yılından beri gönüllü bazda, 2016 yılından beri de üye devletler için zorunlu olarak sürdürdüğü üye devlet denetim programına (IMSAS) yeniden başladı. IMSAS denetleri COVID 19 salgını nedeni ile 2020 yılı başında durdurulmuştu.

2021 Haziran ayında 125. Oturumunda toplanan IMO konseyi, IMSAS programlarının COVID salgını süresince uzaktan (bilgisayar toplantıları şeklinde) yapılmasına yeşil ışık yakmıştı. Bu izinden sonra, bilgisayar ve internet erişimi alt yapısı uzaktan toplantılara uygun olan IMO üye devletleri, uzaktan IMSAS deneti konusunda IMO sekretaryası ile görüşmelere başlamış ve İngiltere ve Danimarka’nın 2020 yılı içinde denetlenmesi kararı alınmıştı.

IMO, Danimarka’nın denetlenmesi için denetim ekibi başı olarak uzak yol kaptanı Cahit Yalçın’ı görevlendirdi. Denet süresince 4 kişilik IMO ekibini yönetecek olan kaptan Yalçın, Danimarka’yı uzaktan, bilgisayar toplantıları yolu ile denetleyecek. Danimarka’nın denetinin 10 gün sürmesi ve Kasım ayı içerisinde tamamlanması planlandı. Danimarka ve İngiltere uzaktan denetlerinin başarı ile sonuçlanması halinde, altyapısı uygun olan diğer IMO üyesi ülkelerin de uzaktan denetlenmesi planlanıyor.

IMO denetinde, üye ülkelerin IMO sözleşmelerine ve zorunlu kurallarına uyum seviyesi, kanuni alt yapısı, IMO stratejisi ve politikaları, insan kaynakları ve eğitim seviyeleri, tüm bayrak, kıyı ve liman devleti uygulamaları ve IMO sözleşmelerini tam ve etkin olarak uygulayıp uygulayamadıkları kontrol ediliyor. Denet sonunda tespit edilen eksiklikler için bir rapor yayınlanıyor ve bu eksikliklerin birkaç yıl içerisinde düzeltmesi isteniyor. Böylece IMO sözleşmelerine uyum seviyesinin ve etkinliğin arttırılması planlanıyor.

Kaptan Yalçın, Türkiye’nin tek IMO baş denetmeni ve baş danışmanı olarak 2006 yılından beri IMO IMSAS programlarında görev alıyor ve IMO’nun en tecrübeli uzmanları ve baş denetmenleri arasında sayılıyor. Kaptan Cahit Yalçın 2013 yılında yapılan ve büyük başarı ile sonuçlanan Türkiye ‘nin IMSAS denetinde de Ülkemizi denete hazırlamakla görevli baş koordinatör olarak görev almıştı. Kaptan Yalçın, 2014 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığındaki müşavirlik görevinden emekli olmuş ancak IMO baş danışmanlığı ve baş denetmenliği görevlerine serbest olarak devam etmişti.

IMO, Türkiye’nin zorunlu IMSAS denetini 2023 veya 2024 yılında yapmayı planlıyor.

Editör: TE Bilişim