IMO, sera gazı emisyonlarının azaltılması konusunda kararlı

 IMO, hükümetlerin iklim eylemi çalışmalarını hızlandırmak amacıyla 17-27 Haziran  2019 tarihleri arasında Bonn, Almanya’da, bir araya geldiği “Birleşmiş Milletler  (United Nations – UN) İklim Değişikliği Konferansı”na katılım sağladı.

IMO,  gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltımına dair, IMO Başlangıç  Stratejisinin uygulanmasına ilişkin güncel çalışmalar hakkında Bilimsel ve Teknolojik  Danışma Yardımcı Organı’na (Subsidiary Body for Scientific and Technical Advice –  SBSTA 50) rapor sunmuştur. Söz konusu strateji, uluslararası denizcilikten  kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve bu yüzyılda ivedi olarak mümkün  olan en kısa sürede söz konusu emisyonların aşamalı olarak ortadan kaldırılmasına  yönelik IMO’nun kararlılığını doğrulayan bir vizyon ortaya koydu.

 IMO ayrıca; özellikle yeni gemilerin daha fazla enerji verimli olmaları konusundaki mevcut  zorunlu gereklilikleri güçlendirmeye yönelik yasa değişikliklerini onaylayan Deniz  Çevresini Koruma Komitesi’nin (Marine Environment Protection Committee – MEPC  74) başarılarını vurguladı. Bunun yanı sıra söz konusu Komite, 4. IMO Sera Gazı  Çalışmasını başlatmış olup; denizcilikten kaynaklanan emisyonların azaltımına yönelik  liman ve denizcilik sektörleri arasında gönüllü işbirliğini teşvik etmek üzere bir karara  varıldı. Önemli bir diğer husus olarak Komite; teklif edilen yeni önlemlerin  Devletler üzerindeki etkilerini değerlendirmeye yönelik bir prosedürü onayladı. 

Küresel Çevre Fonu (Global Environment Facility –GEF) – Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (United Nations Development Programme –UNDP) – IMO Enerji Verimliliği Ortaklıkları (Global Maritime Energy Efficiency Partnerships – GloMEEP) ve Avrupa Birliği – IMO Küresel Denizcilik Teknolojisi İşbirliği Merkezleri Ağı (Global Maritime Technology Centers Network –GMN) gibi önemli kapasite geliştirme projelerinin başarılı bir şekilde uygulanmaya devam edilmesi dâhil olmak üzere, kapasite geliştirme ve teknoloji transferi, IMO çalışmalarında önemli bir yere sahiptir. GreenVoyage-2050 isimli uluslararası bir proje, IMO Sera Gazı Başlangıç Stratejisini desteklemek üzere IMO ve Norveç Hükümeti işbirliğinde başlatılmıştır.

Editör: TE Bilişim