IMO Balast Suyu Yönetimi Sözleşmesi‏

Balast Suyu Yönetimi Sözleşmesinin yürürlüğe girmesi için gerekli tonaj kriteri son onaylara rağmen henüz sağlanamadı

IMO ve IHS Maritime & Trade, Balast Suyu Yönetimi Sözleşmesini birçok ülkenin Kasım 2015’te onaylaması sonrasında tonaj rakamlarının sözleşmenin nihai olarak yürürlüğe girmesi ile ilgili isteklerini karşılayıp karşılamadığını belirlemek üzere bir süreç başlatmıştır.

Bu süreç henüz tamamlanmamasına ve üç hafta kadar daha devam edecek olmasına rağmen, IMO Kasım onaylamalarının, sözleşmenin yürürlüğe girmesi için yeterli olmadığı kanaatindedir. 30’dan fazla ülkenin onayı yeterli olduğu halde 47 ülkenin sözleşmeyi onaylamasına rağmen bu ülkelerin toplam filolarının dünya çapındaki tonaj oranı %34.56 olup sözleşmenin yürürlüğe girmesi için gerekli %35 dünya çapındaki tonaj koşulunu henüz sağlamamaktadır.

Gemi sahiplerinin IMO kurallarına ve standartlarına uygun olarak gerekli donanımı sağlamaları ve operasyonel prosedürleri belirlemeleri önerilmektedir. Böylelikle BWM sözleşmesinin yürürlüğe girişi hızlı ve etkin bir şekilde uygulanabilecektir.

Yürürlüğe girdikten sonra uygulanacak değişikler, Deniz Çevresini Koruma Komitesi’nin Nisan 2016’daki gelecek toplantısında değerlendirilecektir.

Bilindiği gibi; Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından hazırlanarak üye devletlerin imzasına açılan Balast Suyu Yönetimi (BWM) Sözleşmesi, MEPC 67. Dönem toplantıları esnasında Türkiye tarafından imzalanmıştı.

Editör: TE Bilişim