İMEAK DTO Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleşti

İMEAK Deniz Ticaret Odası, Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.Meclis toplantısında ayrıca, Oda'da resim sergisi açılan, 15 yaşındaki otizmli ressam Süleyman Tuna Taşkın’a plaket verildi.

Salih Zeki Çakır: Sosyal Sorumluluk Projeleri’ne Öenem Veriyoruz

Resim sergisiyle ilgili IMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, “Bu ve benzeri sosyal sorumluluk projelerini önemsiyoruz. Oda olarak benzer projelerde her zaman ailelerimizin ve kişilerimizin yanındayız. Benzer projelerin artarak devam etmesini diliyorum. Tuna Taşkın ve ailesini de candan kutluyorum” dedi.

Meclis Başkanı Çakır’ın konuşmasından sonra 07.11.2019 tarih ve 20 sayılı toplantı zabıtlarının onaylanması oy birliği ile kabul edildi. Bir sonraki gündem maddesi 2019 Ekim ayı mizanı ve hesaplar arası aktarımın onaylanması oylamasına geçildi. Aygün Özgen’in sunumunun ardından 2019 Ekim ayı mizan ve hesaplar arası aktarımın onaylanması maddesi oy birliği ile kabul edildi. Aygün Özgen’in 2020 Merkez ve Şubeler bütçeleri sunumunun ardından oylama bölümüne geçildi. 2020 Merkez ve Şubeler bütçeleri oy çokluğu ile kabul edildi. Bir sonraki gündem maddesi olan ölüm ve ticareti terk nedeniyle aidat ve gecikme zamlarının affının onaylanması maddesi oy birliği ile kabul edildi.

Başkan Kıran: Kaptan Ferit Biren’e son görevimizi yaptık

Deniz Ticaret Odasının Kasım ayı faaliyetlerinin sunumundan sonra İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran kürsüye çıktı. Kıran, “Bugün bu toplantıyı yapmadan önce Merhum Kaptanımız Ferit Biren’e son görevimizi yaptık ve buraya geldik. Biren, son derece uzak görüşlü bir insandı. Denizcilik tarihli yazılarıyla sektörümüze ve yazım dünyamıza emek vermiştir. Kaptanımıza rahmet diliyorum” dedi.

Ekonomik gelişmeleri nasıl okumalıyız?

Ekonomide yıl içerisinde yaşananları ayrı bir başlıkta değerlendiren IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran,“İçinde bulunduğumuz 2019 yılı dünya genelinde ekonomik yavaşlamanın belirgin olduğu bir yıl olarak sonuçlanıyor. Özellikle ABD-Çin arasında yaşanan genel durum dünya piyasalarını olumsuz etkiliyor. Ülkemizi yakında ilgilendiren Euro Bölgesi ve Asya ülkelerinde düşüş görebiliyoruz. Ortalama büyümedeki gerilemenin nedeninin sadece gelişmiş ülkelerle sınırlı olmadığını görüyoruz. İktisadi faaliyetlerin yavaşlamasından global ticaret de payını alıyor. Ülkemizde 2018 yılındaki ekonomik saldırının ardından 2019 yılına olumsuz bir giriş yapılmıştı. Üçüncü çeyrekte büyüme olduğu açıklandı. Bu dönemde dış ticaret açığının daralarak, enflasyonda olumsuz tablonun olumluya dönmesi ülkemiz adına olumlu gelişmeler olarak değerlendirilebilir” dedi.

Deniz ticareti açısından ekonomiye bakış

Deniz ticareti anlamında ton / mil açısından sağlıklı bir seviyeye ulaşması için ortalamanın üzerinde seyretmesi gerektiğini belirten Başkan Kıran, uzun vadeli deniz ticareti ortalamaların ton bazında yüzde 4 olduğunu gördüklerini söyledi. Başkan Kıran sözlerini şöyle sürdürdü: “2019 yılı için beklentilerin bunların altında olacağını söyleyebiliriz. Dünya filosuna baktığımızda son 5 yılın ortalamasına baktığımızda tüm filo 2 milyar DWT’yi geçti. Baltık Kuru Yük Endeksi, 2017 yılında deniz ticaretinde yüzde 5 civarında büyüme sergilemiş, 2016’daki 500 seviyesinden 1500 seviyesinin üzerine atmıştı. 2019’un başından itibaren yükselişe geçen endeks yılın ikinci yarısından itibaren düşüş trendine girdi.

IMO’nun kükürt düzenlemesiyle sektör yenir bir döneme girecek

Denizcilik sektörü açısında özellikle kükürt düzenlemesinin son derece önemli bir gündem maddesi olduğunu ifade eden Başkan Kıran, IMO’nun yılbaşından itibaren düzenleyeceği kükürt düzenlemesiyle sektörün yeni bir döneme gireceğini söyledi. Dijital Hizmet Vergisi’ne de değinen Başkan Kıran bu konuda bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunun yürürlüğe girdiğini, konaklama vergisine ilişkin bilgilerin üyelere dağıtıldığını söyledi. 24 Aralık Salı günü odada bu konu ile ilgili bilgilendirme eğitimi verileceğini ifade eden Kıran, herkesin 2020 senesini kutladı ve, “Yeni senenin herkese huzur, mutluluk, barış, refah getirmesini diliyorum” dedi.

Başkan Kıran’ın konuşmasının ardından toplantı, Bahadır Tonguç’un Navlun Piyasaları ile ilgili sunumuyla son buldu.

Toplantıda, İMEAK Deniz Ticaret Odasının 2020 Yılı Genel Bütçesi, Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Editör: TE Bilişim