IMEAK DTO, yılın ilk meclis toplantısı gerçekleştirdi

IMEAK DTO ocak ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen 2020’nin ilk olağan toplantısına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan da katıldı. Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır’ın gündemi açış konuşmasının ardından Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran bir konuşma gerçekleştirdi.

Tamer Kıran:"Türkiye coğrafi olarak çok önemli lokasyonda"

Türkiye’nin coğrafi olarak çok önemli bir lokasyonda bulunduğunu ifade eden IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, 2020 ile 2030 arasında Türkiye ve dünyayı nelerin beklediğini kestirmenin çok zor olduğunu söyledi. 2019 yılında 3 büyük önemli olayın yaşandığını ifade eden Başkan Kıran, Rusya’dan S-400’lerin alınmasının, Suriye’ye Barış Planı harekatı ile girilip bir ezberin bozulmasının ve Akdeniz’de Trablusgarp’ta Libya yetkilileri ile işbirliği mutabakatının imzalanmasının senenin kırılma noktaları olduğunu vurguladı. Başkan Kıran, Libya tezkeresinin TBMM’den de kabul edildiğini söyledi.  Geride bıraktığımız yılı değerlendiren Başkan Kıran, ABD ile İran arasında yaşanan gerginliğin Türkiye’nin içinde bulunduğu jeostratejik konuma bir örnek olduğunu belirtti.

Ekonomide toparlanma sinyalleri geliyor

Ekonomide toparlanma sinyallerinin görüldüğünü ifade eden Kıran, 2019 yılında denizcilikte yük miktarında yüzde 1.1 artış sağlandığını vurguladı. Kazançların yüzde 24 arttığını ifade eden Başkan Kıran, “2019 yılı kapsamında toparlanma net bir şekilde görülüyor. Miktar bazında çok az artış olsa da net karlılıkta ciddi iyileşmeler olduğunu görebiliyoruz. Dökme yük piyasalarına olan talep daraldı. Çin-ABD arasındaki savaş, piyasaları olumsuz etkiledi. Çin ekonomisi yeniden itici bir güç olacaktır. Düşük sülfürlü yakıt kullanımı, alternatif yakıt kullanımı, digital teknolojler yeni yılın ana başlıkları olacak.

Kamu ile uyum içerisinde çalışıyoruz

Biz, bu ülkenin iş insanları olarak ülkemize güveniyoruz. İş, aş yaratma konusunda üstümüze düşeni yapmaya çalışıyoruz. 2019’da oda olarak üyelerimizle beraber TOBB ile uyumlu çalışmalar gerçekleştirdik. Bir yılda 439 etkinliğe birebir katıldım. Mesaimin yüzde 10’unu TOBB’da yaptığımı görüyorum. Cumhurbaşkanımızla beraber 8 tane toplantıya katıldım. 10 kez şubelerimizi ziyaret ettik. Gittiğimiz şehirlerdeki valilerimiz ve kaymakamlarımızla görüşerek odamızın tanıtımını gerçekleştirdik. Kamu ile çok önemli bir uyum içerisinde çalışıyoruz. Ulaştırma Bakanlığı, Kültür Turizm Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’mız ile uyumlu çalışmamız bizleri bir adım öne geçirdi. Denizcilik sektöründe ar-ge ve inovasyonu geliştirmek için denizci millet-denizci ülke adında bir yarışma başlattık. Bu yarışmada uygulanabilir ve hayata geçirilebilir projelere önem verdik. Yeni projelerin ortaya konulmasını hedefliyoruz ” dedi.

Nadir Alparslan: "2023 yıl sonunda turizm hedeflerini 65 milyar dolara çıkaracağız"

Turizmin çok özel ve stratejik bir sektör olduğunu ifade eden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan, turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğini söyledi. Alparslan, “Deniz turizminden daha fazla yararlanmalıyız. Kültür Turizm Bakanlığı olarak bu konuda önemli çalışmalar yapıyoruz. Turgut Özal döneminde çıkarılan yasayla dünyanın önde gelen turizm ülkesi haline geldik.  Turizm ajansımızı kurarak 2023 hedeflerimize start verdik. 2023 yıl sonunda turizm hedeflerini 65 milyar dolara çıkaracağız. 41 milyon olan turist sayımızı 75 milyona çıkaracağız. Deniz, kum, güneş bizim turizmde en önemli enstrümanlarımız arasında yer alıyor.

"Turizmde çeşitliliği sağlamalıyız"

Turizmde çeşitliliği sağlamalı, Pazar payımızı geliştirmeliyiz. Rus uçağının düşürülmesiyle ülkemiz turizmi ciddi bir yara almıştı. Ardından hemen ciddi bir toparlanma yaşadık. Türkiye turizmde en önemli ülkeleri AB ülkeleri ve Rusya oluşturuyor. Bizim burada Pazar payımızı artırmamız ve buna göre hareket etmemiz gerekiyor. Türkiye; dini inanç turizminde, kış sporlarında, bisiklet turizminde çok önemli öğelere sahiptir. Özellikle Antalya, kış aylarında futbol takımlarının kamp yaptığı bir yer olarak turizmimize apayrı bir renk katmıştır. Kurduğumuz Turizmi Geliştirme Ajansımızla rakip ülkelerimize göre çok daha önemli bir konuma geldik. Thomas Cook’un iflas etmesiyle Avrupa’da birçok ülke zorluk yaşarken bizler tur operatörlerimizle görüşerek olayı en kısa sürede düzene soktuk ve buradaki etkiyi minimuma düşürdük.

Yabancı Bayraklı Yatların Ülkemizde Ticaret Yapmalarını Yasakladık

Çıkardığımız kanunla yabancı bayraklı yatların ülkemizde ticaret yapmalarını yasakladık ve kendi yatlarımızı, kendi insanımızı koruma altına aldık. Ülkemiz tanındıkça nitelikli turist sayısı da artacaktır. Gastronomi, inanç turizmi ve kültür turizminin turizmden aldığı pay artıyor. Bu da çeşitlilik açısından sevindirici bir gelişmedir. İstanbul havalimanının artık faaliyete geçmesiyle de turizmimizin bir level atladığını söyleyebiliriz. Beraber çalışarak deniz turizmini geliştireceğiz” dedi. Bu konuşmanın ardından Kaptan Semih Dinçel 2020 navlun piyasalarına yönelik değerlendirmelerde bulunarak bir sunum gerçekleştirdi.

AHMET DOĞAN-DENİZHABER

Editör: TE Bilişim